Trump suavitza el to però manté el seu missatge en el seu primer discurs al Congrés

En la seva primera actuació "presidenciable", crida a la unitat i a enterrar "baralles trivials"

Encara que hores abans s'havia obert a una reforma d'immigració, la línia dura persisteix en la seva agenda

Assegura que qui vulgui entrar als Estats Units haurà de tenir solvència econòmica. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Els mateixos missatges, un to molt diferent. Donald Trump ha ofert aquest dimarts la seva primera intervenció davant una sessió conjunta del Congrés, una espècie de discurs sobre l'Estat de la Unió, i encara que ha reiterat moltes de les idees i propostes que va llançar en campanya o en la seva presa de possessió i que ha mantingut i impulsat en els seus 40 primers dies a la Casa Blanca, per primera vegada ha donat mostres de contenció retòrica i una imatge “presidenciable” que havia arribat a semblar impossible.

Els elements de l'agenda que ha plantejat Trump aquest dimarts ja són coneguts i de sobres: l'“Amèrica primer”, el reforç de les fronteres i de la lluita contra la immigració il·legal, l'aplicació al peu de la lletra de la llei i l'ordre, la revocació i el reemplaçament de la reforma sanitària de Barack Obama, el final dels tractats de lliure comerç, l'exigència a aliats que aportin més econòmicament a organitzacions com l'OTAN... Però aquesta vegada no ha utilitzat com en la seva presa de possessió termes com “carnisseria” per definir la situació del país. En canvi, ha regat el seu discurs de paraules com “optimisme”, “somnis”, “esperança” i “unitat“. “El temps de pensar en petit s'ha acabat”, ha dit, com en pràcticament tota l'hora del discurs llegint del teleapuntador. “El temps de baralles trivials ha quedat enrere. Només necessitem el valor de compartir els somnis que omplen els nostres cors”.

REINICIAR DESPRÉS DE 40 DIES

El discurs bé es pot veure com un intent de prémer el botó de reiniciar després de poc més de cinc setmanes que han estat marcades tant per la divisió del país com per la seva intensa activitat executiva, així com per caos dins de la seva Administració i revessos, com el fre dels tribunals al seu veto a refugiats i immigrants de set països de majoria musulmana. La fredor amb què els demòcrates han reaccionat durant bona part de la seva intervenció, no obstant, deixa clar que faran falta més que paraules.

Hores abans del discurs, en una trobada amb periodistes polítics de la televisió, Trump havia donat mostra d'un potencial gir radical en la seva política migratòria, obrint les portes a una negociació bipartidista per reformar la llei i obrir el camí cap a la regularització, encara que no la ciutadania, de milions d'immigrants indocumentats als EUA. Davant el Congrés, ha reiterat la idea que demòcrates i republicans poden treballar en aquesta reforma si el focus està posat a “millorar les feines i els sous per als nord-americans, reforçar la seguretat de la nació i restaurar el respecte per les nostres lleis”. I ha proposat un sistema d'immigració “basat en mèrits” similar al del Canadà o Austràlia.

La cautela amb què els demòcrates i els activistes reaccionen té lògica. Perquè en el discurs Trump també s'ha centrat en els crims comesos per immigrants sense papers, amb familiars de tres d'aquestes víctimes entre els convidats que s'han assegut amb la primera dama, i ha recordat que ha sol·licitat al Departament de Seguretat Nacional que creï una oficina per atendre les víctimes d'aquests crims.

El moment més emotiu del discurs s'ha viscut quan Trump ha parlat d'una altra de les seves convidades, Carryn Owens, la viuda d'un SEAL mort en la primera operació que el president va autoritzar al Iemen, que ha sigut reconeguda amb una llarguíssima ovació. Les llàgrimes i els aplaudiments, no obstant, no eliminen els dubtes que aquesta missió ha despertat i el pare del militar mort ha sigut crític amb el president, li ha demanat que no usi el seu fill i ha qüestionat la velocitat amb què va aprovar l'operació.

POCS DETALLS

Notícies relacionades

En el discurs Trump no ha donat detalls de com pensa tirar endavant la seva agenda, però ha fet alguns gestos de complicitat als líders republicans a les cambres. El més interessant de cara al treball legislatiu que tenen al davant ha sigut el suport que ha donat a part de la proposta de Paul Ryan per reemplaçar Obamacare, recolzant la idea d'ajudar els ciutadans amb subsidis fiscals per aconseguir una assegurança mèdica, una idea que rebutgen els republicans més conservadors.

Trump també ha promès grans inversions en infraestructura i ha renovat el seu compromís d'incrementar el pressupost de Defensa i reforçar la lluita contra l'Estat Islàmic. I ha tornat a defensar el veto a refugiats i immigrants musulmans que li han frenat els tribunals, emmarcant-lo en la lluita contra el terrorisme radical islàmic (una expressió que li ha desaconsellat utilitzar el seu nou assessor de seguretat nacional, el general H. R. McMaster, però que de moment no exclou del seu vocabulari). “No podem permetre que la nostra nació es converteixi en un santuari per a extremistes”, ha dit el president, fent servir astutament el mateix terme, santuari, amb què es denominen les ciutats que protegeixen immigrants.