DECLARACIONS A CADENES DE TV

Trump diu que és "el moment" per a una reforma migratòria als EUA

Suggereix que demòcrates i republicans facin concessions perquè la llei sobre immigració tiri endavant

protesta-anti-trump

protesta-anti-trump

2
Es llegeix en minuts

El president dels EUADonald Trump, ha assegurat avui que ha arribat "el moment" d'impulsar una reforma migratòria per arreglar el sistema d'immigració del país, on es calcula que resideixen 11 milions d'indocumentats.

"Aquest és el moment adequat per a una llei sobre immigració sempre que hi hagi voluntat de fer concessions a les dues bandes", ha dit Trump durant un dinar privat amb periodistes de les principals cadenes de televisió del país, segons informen diversos mitjans.

Una font oficial de la Casa Blanca ha confirmat a Efe que, durant la trobada, el president ha opinat que tant demòcrates com republicans han de "suavitzar les seves postures" si volen que la reforma migratòria tiri endavant.

EL PROBLEMA DELS 'DREAMERS'

Trump està obert a tractar el tema dels joves indocumentats que van arribar al país de petits, coneguts com a 'dreamers' ("somiadors"), i a fer-ho separadament de la resta dels immigrants del país, amb una política específica per a ells, ha explicat a Efe una altra font coneixedora del contingut de la reunió.

No obstant, la font no ha aclarit si el president està disposat a considerar una via a la ciutadania o a la legalització per a aquests joves beneficiaris de l'Acció Diferida per als Arribats en la Infància (DACA).

Aquest programa va ser promulgat per decret el 2012 per l'aleshores president Barack Obama i ha protegit de la deportació uns 750.000 indocumentats.

LEGALITZACIÓ D'INDOCUMENTATS

Segons alguns mitjans que han estat presents en la reunió, com la CNN o NBC News, Trump també ha afirmat que estava obert a una via a la legalització --però no a la ciutadania-- per als indocumentats que no hagin comès delictes greus o violents.

Aquesta via a la legalització permetria als indocumentats viure, treballar i pagar impostos als Estats Units sense por a ser deportats.

La qüestió sobre l'obertura d'una via a la ciutadania als indocumentats ha sigut l'assumpte més complicat en els dos últims intents d'impulsar una reforma migratòria als EUA, el 2007 i el 2013, amb un suport general dels demòcrates a aquesta idea i un rebuig de la majoria dels republicans.

CONTRADICCIÓ AMB EL MISSATGE DE CAMPANYA

Les declaracions de Trump sobre la reforma migratòria contrasten amb el discurs antiimmigració que va caracteritzar la seva campanya electoral, amb mesures per accelerar la deportació d'immigrants indocumentats i amb la denúncia que molts dels que viuen sense papers als Estats Units són criminals.

Notícies relacionades

De fet, el president ha escollit com a convidats especials per al seu discurs d'aquesta nit davant una sessió conjunta del Congrés tres persones amb familiars assassinats per immigrants en situació irregular.

No és clar si Trump parlarà en aquest discurs sobre la seva voluntat que hi hagi una reforma migratòria, però sí que ho farà sobre els seus plans per a la seguretat fronterera, segons fonts de la Casa Blanca.