LA NOVA ADMINISTRACIÓ NORD-AMERICANA

Trump amplia els criteris per deportar milions d'immigrants

Els nous plans faciliten els arrestos i posen les bases per accelerar les expulsions

 

  / AFP / NICHOLAS KAMM

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’ansietat que s’havia apoderat dels immigrants als EUA està cridada a donar pas a la por més crua i justificada. Gairebé un mes després que Donald Trump esbossés amb diversos decrets les seves intencions de perseguir amb duresa els indocumentats, el Departament de Seguretat Interior publica noves directrius per posar en pràctica els plans del president. Les dues directives amplien els criteris per arrestar i deportar sensepapers, creen mecanismes per accelerar les expulsions i insten a contractar 15.000 agents de fronteres addicionals. La Casa Blanca nega que persegueixi «deportacions massives», però la veda s’ha obert perquè milions de persones puguin ser expulsades.

Els nous criteris alteren les prioritats de les agències de seguretat. En vuit anys, l’Administració de Barack Obama va prioritzar l’expulsió dels condemnats per delictes greus i els nouvinguts retinguts a la frontera. Però amb Trump, gairebé tots són susceptibles de ser repatriats. Això inclou els immigrants acusats de qualsevol delicte, abans fins i tot de ser jutjats; aquells que hagin violat les lleis immigratòries amb documentació falsa o reentrant al país després d’una primera expulsió; o qualsevol immigrant que, a parer d’un agent de fronteres, constitueixi una amenaça per a la seguretat.

SENSE DIFERÈNCIES

«El Departament ja no exclourà classes o categories d’il·legals susceptibles de ser deportats a l’hora d’aplicar la llei», diu una directiva. «El personal tindrà plena autoritat per arrestar un estranger quan presenti indicis d’haver violat les lleis immigratòries». En una conferència telefònica amb els mitjans, alts càrrecs de la Seguretat Interior van explicar que les noves directrius trigaran a implementar-se i es portaran a terme de forma humana. «No necessitem que es creï una sensació de pànic», va dir un funcionari de forma anònima. «No tenim ni el personal, ni el temps ni els recursos per fer batudes massives  i posar la gent en autobusos».

Aquestes batudes, però, ja s’estan produint, però fins ara el nombre d’arrestos és molt semblant al dels primers mesos d’Obama, un president que va deportar gairebé dos milions de sensepapers, cosa que li va valer el sobrenom de «deportador en cap». Fa dues setmanes, les autoritats van detenir 680 persones en 12 estats, xifra similar a les 675 de mitjana setmanal del primer any d’Obama a la Casa Blanca. L’equip de Trump també ha subratllat que mantindrà les salvaguardes concedides pels seus predecessors demòcrates als prop de 750.000 immigrants que van arribar al país sent uns nens, els anomenats dreamers.

REFORMA ENCOBERTA

Notícies relacionades

Les noves directives no només amplien els criteris d’arrest. També soscaven les garanties legals dels immigrants i converteixen la policia i els xèrifs locals en agents d’immigració, al demanar-los que col·laborin. També pretenen posar fi a les deportacions en calent. Amb les normes d’Obama només es podia expulsar els que haguessin sigut detinguts a menys de 160 quilòmetres de la frontera i sempre que fes menys de dues setmanes que eren al país. Amb Trump, la veda s’expandeix a tots els immigrants que faci menys de dos anys que són als EUA, independentment d’on hagin sigut detinguts.

Aquesta reforma encoberta de la política immigratòria, que no ha sigut sancionada pel Congrés, està en consonància amb les promeses electorals de Trump, que va culpar els sensepapers de gairebé tots els mals, des de la criminalitat fins a l’escassetat de llocs de treball, i va descriure la situació a la frontera en termes apocalíptics. Els defensors dels immigrants s’han afanyat a condemnar les noves mesures, acusant la Casa Blanca d’utilitzar els immigrants com a boc expiatori per crear por i «perseguir-los de forma indiscriminada». La veda està més oberta que mai i les autoritats tenen carta blanca per actuar amb màxima discreció i duresa.