Espanya incompleix els seus compromisos de reubicació d'immigrants

Amnistia Internacional denuncia que el 2016 només s'han acollit 609 persones de les 15.888 pactades amb la UE

jjubierre34033984 resumen del ao161221194403

jjubierre34033984 resumen del ao161221194403 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Espanya adquireix importants compromisos en matèria de procediments d'asil i reassentament de refugiats que després no compleix. L'informe anual d'Amnistia Internacional (AI) recull dues xifres significatives. Espanya va accedir, el 2016, a rebre, en el marc de programes d'assentament, 1.449 persones procedents del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica i al desembre només havien arribat 289 persones. Així mateix, passant per alt el compromís de rebre 15.888 persones necessitades de protecció internacional des d'Itàlia i Grècia -en virtut del programa de reubicació interna de la Unió Europea- només se n'han reubicat 609.

En relació amb la salut de les persones migrants, les mesures d'austeritat continuen afectant negativament els seus drets. L'accés a la salut i la protecció social d'alguns dels grups en situació de més vulnerabilitat brilla per la seva absència. Cau com una llosa la repercussió de la llei aprovada el 2012 -avalada posteriorment pel Tribunal Constitucional- per la qual es restringia l'accés de les persones migrants irregulars a l'assistència mèdica gratuïta. Fins al moment, s'ha retirat la targeta sanitària a 748.835 persones, fet que suprimeix o limita greument el seu accés al sistema de salut i que fins i tot posa en risc les seves vides en algunes ocasions. En aquest supòsit, les dones pateixen especialment els seus efectes ja que topen amb una barrera inexpugnable en salut reproductiva.

En relació amb els immigrants que van intentar accedir als enclavaments de Ceuta i Melilla des del Marroc, AI assegura que molts han sigut objecte de maltractamentstortura i ús excessiu de la força; delictes que no es van investigar de forma eficaç després que alguns afectats presentessin denúncia.

ENALTIMENT DEL TERRORISME

Notícies relacionades

Amnistia Internacional adverteix que a Espanya s'ha seguit utilitzant el delicte d'"enaltiment del terrorisme" per processar persones que exercien de manera pacífica el seu dret a la llibertat d'expressió. Al llarg de l'any 2016, l'oenagé reporta que s'han imposat restriccions injustificades als drets a la llibertat d'expressió, reunió i informació basades en la nova llei de seguretat ciutadana en vigor des del 2015.

Com a exemple d'aquest supòsit, el 5 de febrer del 2016 els titellaires Alfonso Lázado de la Fuente i Raúl García Pérez van ser detinguts després de representar una obra en què un dels titelles exhibia una pancarta en què es llegia 'Visca Alka-ETA'. Se'ls va acusar d'enaltiment del terrorisme i incitació a l'odi.