Aquestes són les topades de Trump en el seu primer mes de govern

El president nord-americà ha tingut més d'una desena de converses compromeses amb altres líders internacionals

 

  / AFP / NICHOLAS KAMM

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA GONZÁLEZ

Des que va entrar a la Casa Blanca ara fa un mes, el president nord-americà, Donald Trump, ha tingut desenes de contactes amb els líders polítics d'altres països. Entre ells hi ha hagut prop d'una desena que han tingut conseqüències per a les relacions internacionals dels Estats Units a curt termini. 

ENRIQUE PEÑA NIETO

Després que Trump firmés l'ordre executiva per constuir del polèmic mur de Mèxic promès durant la seva campanya, va cancel·lar per Twitter el viatge oficial del president mexicà, Enrique Peña Nieto, als Estats Units, perquè aquest va dir que no pagaria la polèmica construcció. Després els dos dirigents van parlar per telèfon. La Casa Blanca va assegurar que s'havia tractat d'una conversa "productiva i constructiva", però unes transcripcions filtrades més tard van revelar que Trump va amenaçar Peña Nieto amb enviar-li l'Exèrcit nord-americà per encarregar-se dels "bad men". Segons aquestes mateixes filtracions, Trump va acusar Mèxic de no estar fent prou per combatre el narcotràfic.

SHINZO ABE

Després de rebre'l a la Casa Blanca, Donald Trump va invitar el primer ministre japonès, Shinzo Abe, a passar el cap de setmana al seu resort per a milionaris de Florida, el Mar-a-Lago.Tots dos van protagonitzar una incòmoda encaixada de mans que va durar 19 segons i va omplir les xarxes socials de mems. Després del llançament d'un míssil nord-coreà, els jardins de Mar-a-Lago van ser l'escenari, amb públic i documents gràfics compartits a les xarxes socials, d'una reunió del gabinet de crisi estatunidenc, cosa que va incomodar el primer ministre japonès. 

ANGELA MERKEL

La cancellera alemanya Angela Merkel i Trump van mantenir una conversa telefònica després que la primera mostrés públicament la seva disconformitat amb la decisió del president nord-americà de prohibir l'accés als EUA de persones procedents de set països de majoria musulmana. El portaveu de Merkel, Steffen Seibert, va assegurar que durant aquesta trucada la cancellera "va haver d'explicar" al mandatari nord-americà les obligacions sobre refugiats que tenen els estats segons la Convenció de Ginebra.

MALCOLM TURNBULL

Trump i el primer ministre de Austràlia, Malcolm Turnbull, van mantenir una tensa conversa telefònica pels 1.250 refugiats que són a Austràlia que el expresident nord-americà Barack Obama es va comprometre a rebre en territori nord-americà. Segons els mitjans nord-americans, Trump va penjar el telèfon a Turnbull 25 minuts després de dir-li que aquesta trucada era "de lluny la pitjor" que havia mantingut amb dirigents internacionals. Igual es va referir després a aquesta conversa: “Creguin-me, quan senten parlar de les trucades telefòniques dures que estic tenint, no es preocupin. No es preocupin”.

BENJAMIN NETANYAHU 

Notícies relacionades

Probablement, és el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu el més satisfet dels dirigents internacionals amb qui ha parlat Trump. Al rebre'l a la Casa Blanca, va assegurar que els EUA deixaran d'insistir en la creació d'un Estat palestí que convisqui amb l'Estat d'Israel, la solució que ha abraçat de forma gairebé unànime la comunitat internacional des de la posada en marxa dels acords d'Oslo als anys 90. A més, Trump ja ha manifestat en diverses ocasions la seva voluntat de traslladar l'ambaixada nord-americana a Jerusalem, una maniobra a la qual s'han resistit tots els seus predecessors.

XI JINPING

Trump i Xi Jinping, el seu homòleg xinès, van mantenir una conversa telefònica, "llarga" i "extremadament cordial", en què van abordar "nombrosos temes", entre ells alguns comentaris previs sobre la Xina realitzats per Trump. La conversa havia estat precedida d'una altra mantinguda per Trump amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, en el contacte de més alt nivell entre Taipei i Washington en gairebé 40 anys "No sé per què hem d'estar lligats per una política de 'una sola Xina' fora que arribem a un acord amb la Xina que tingui a veure amb altres coses, inclòs el comerç", va afirmar el mandatari després d'aquesta primera trucada. En el contacte amb Xi, Trump es va comprometre a mantenir la qüestionada política d'"una sola Xina" que havia criticat en l'anterior intervenció.