MENTIDES VIRALS

Vuit notícies falses que no s'haurien d'haver publicat mai

zentauroepp37070792 u s  president donald trump looks on following a swearing in170210182752

zentauroepp37070792 u s president donald trump looks on following a swearing in170210182752 / CARLOS BARRIA

3
Es llegeix en minuts

L'ús de la mentida, o 'postveritat', paraula recentment elegida per Fundéu com a paraula de l'any, no és res de nou. Tot i així amb la reiterada utilització d'aquest recurs per part de Donald Trump com a estratègia electoral, sembla que s'ha tornat una cosa habitual, tot i que tal com es detalla a continuació el president nord-americà no ha sigut ni l'únic ni el primer a fer-la servir. 

OBAMA NO ÉS NORD-AMERICÀ

 La seva fixació per Barack Obama va fer que Donald Trump assegurés en diverses cadenes de televisió, concretament a l’ABC i a la NBC, que l’expresident nord-americà no havia nascut als Estats Units, posant en dubte el seu certificat de naixement. Trump es va escudar en «una font extremament creïble» que li havia assegurat que el certificat d’Obama era un frau. Es referia a blogs ultraconservadors.

XENOFÒBIA A HOLANDA

Geert Wilders, líder del partit antimusulmà holandès, va revolucionar fa poc el Parlament del seu país quan va compartir en el seu perfil de Twitter una imatge falsa d’Alexander Pechtold, cap dels liberals d’esquerres, participant en una manifestació d’islamistes a favor de la implantació mundial de la llei islàmica. La imatge publicada al Twitter de Wilders era un muntatge. En l’original no hi apareixia Pechtold sinó un altre home.

 

LA PREDICCIÓ DE FIDEL

Amb la visita d’Obama a Cuba el desembre passat, les xarxes socials van viralitzar una frase que suposadament va dir Fidel Castro el 1973 mitjançant mems i publicacions. «Els EUA vindran a dialogar amb nosaltres quan tingui un president negre i hi hagi al món un Papa llatinoamericà», asseguraven que havia dit el líder cubà. Segons va assegurar Snopes, una web dedicada a desmentir llegendes urbanes, no existeixen registres d’aquesta frase.

LA REVENJA DE LA MANADA

Els vídeos d’una noia que practica surf de neu sense adonar-se que un os corre a uns pocs metres darrere seu, el d’un jove australià que després de fer-se un selfie davant d’un tornado és arrossegat per ell o el d’uns caçadors que posen amb un lleó mort però acaben sent atacats per un altre membre de la manada, es van tornar virals però no eren certs. Tots van ser creats per la mateixa productora i en poc temps van aconseguir audiències milionàries.

PIZZAGATE

La policia de Washington va detenir el desembre passat un home que va començar a disparar en una pizzeria de la capital nord-americana. El detingut, Edgar Maddison Welch, havia decidit atacar la pizzeria al creure’s una notícia falsa que s’havia publicat sobre activitats il·lícites de Hillary Clinton allà. Segons la notícia, la candidata estava relacionada amb una xarxa d’abús de menors i pedofília que havia fet servir el soterrani d’aquell local. 

ESPANYA I LES SEVES MENTIDES

Centenars de milers d’espanyols van llegir que Albert Rivera recuperaria la mili per als ninis, que el PP no volia obrers a la universitat o que Podem pretenia prohibir les processons per no ofendre els musulmans. Les tres notícies eren mentida, però totes tres van ser àmpliament difoses entre les xarxes socials dels espanyols, fins al punt que la de Rivera va ser la que més impacte va tenir el 2016 a Facebook sobre ell, amb 269.000 interaccions.

BOWLING GREEN

Fa una setmana, l’assessora de la Casa Blanca Kellyanne Conway es va referir a una «massacre» inexistent per justificar l’ordre executiva que veta l’entrada de ciutadans de set països de majoria musulmana al país. Durant una entrevista amb la cadena MSNBC, Conway va assegurar que l’ordre executiva promulgada el 27 de gener passat estava justificada en part per la «massacre de Bowling Green» del 2011, una matança que no va tenir lloc mai

Notícies relacionades

.

ELS MINIONS I ELS NAZIS

Segons una publicació de Facebook i diversos vídeos, minion era el nom que es donava als nens jueus utilitzats pels nazis en els seus experiments. «Com que molts no parlaven alemany les seves paraules eren sons hilarants per a ells», es deia en aquest mentida que circula per la xarxa des del 2014. La foto amb què s’il·lustrava ni tan sols tenia res a veure amb els nazis: es tracta de les escafandres d’uns bussos britànics.".