la cimera de Malta

La Unió Europea evita el xoc frontal amb Trump

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, assegura ara que l'única amenaça seria perdre la unitat

 

  / REUTERS / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La carta d’invitació de Donald Tusk a la primera cimera de caps d’Estat i de Govern de la UE de l’any, celebrada ahir a Malta, va encendre la metxa dimarts passat, però el barril de pólvora no ha arribat a esclatar. Malgrat l’hostilitat manifesta cap a Europa i la intromissió de la nova Administració dels EUA en afers interns europeus com l’euro o el brexit, els Vint-i-vuit van optar ahir per rebaixar el to, mostrar la seva cara més pragmàtica i evitar el xoc frontal amb Donald Trump.

  

«Òbviament hi ha preocupació entre els Vint-i-vuit sobre algunes decisions de la nova Administració dels EUA i algunes actituds que està adoptant, però no hi ha sensació d’antiamericanisme, sinó de comprometre’ns amb els EUA de la mateixa manera, encara que necessitem mostrar que no podem estar en silenci quan es veuen afectats els principis», va resumir el primer ministre maltès i president de torn de la UE, Joseph Muscat.

  

 Al seu costat, el president del Consell Europeu feia marxa enrere i admetia la importància de conservar unes relacions transatlàntiques tan sòlides com sigui possible: «L’única amenaça real és que no estiguéssim units davant els reptes». 

UNITAT SOBRETOT

Aquesta ha sigut la paraula més repetida de nou durant la reunió i el missatge que es vol portar a la cimera de Roma que commemorarà el 60è aniversari de la UE el 25 de març. Des de la cancellera alemanya Angela Merkel fins al president francès François Hollande tots han reivindicat la necessitat de mantenir-se units i han recordat que diguin el que diguin a l’altre costat de l’Atlàntic, «Europa té el destí a les seves pròpies mans». Hollande, que ben aviat deixarà la presidència de França, sí que s’ha mantingut crític, perquè considera que no és acceptable que Trump interfereixi en afers europeus: «Entre socis hi ha d’haver respecte. Si Europa s’ha volgut construir no és perquè alguns demanin que es desfaci».

    

En els últims dies, Alemanya ha sigut una de les dianes de l’Administració Trump, que va acusar Berlín d’usar l’euro per mantenir la seva hegemonia comercial. Merkel va recollir el guant. «Hi haurà temes en què podrem treballar junts –com la lluita contra el terrorisme–, però també àrees en què ho haurem de fer més en solitari», va advertir amb pragmatisme esmentant l’Àfrica, els acords de lliure comerç i la inversió en defensa.

LA POSICIÓ ESPANYOLA

Igual de prudent va ser Mariano Rajoy: «Volem tenir unes bones relacions amb els EUA, com sempre ho hem volgut. És la cosa més assenyada i raonable», va defensar Mariano Rajoy, que va eludir pronunciar-se sobre si veu o no Trump com una amenaça. «Entrar a discutir si una paraula significa una cosa o una altra no té sentit. No ajuda gens. Europa defensarà la seva unitat i voluntat d’integració i procurarem tenir les millors relacions possibles», va dir.

Notícies relacionades

  

 Encara que la cimera ha passat per alt el brexit, l’assumpte sí que ha protagonitzat la trobada bilateral entre Rajoy i la primera ministra britànica, Theresa May. Una trobada en què el president espanyol va demanar «un procés ràpid» per evitar «inseguretat i inestabilitat» per les repercussions per a britànics i espanyols: «A Espanya resideixen més de 300.000 britànics permanentment. Això significa que hi ha una relació important».