RELLEU A LA CASA BLANCA

Trump segueix parts del guió d'Obama amb l'Iran i Rússia

El president dels EUA imposa sancions a Teheran per la prova d'un míssil i condemna les accions de Moscou a Ucraïna

Primer distanciament d'Israel amb un comunicat que qüestiona nous assentaments

mbenach37157377 us president donald trump chats with reporters on board air 170203222953

mbenach37157377 us president donald trump chats with reporters on board air 170203222953 / MANDEL NGAN

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En campanya, durant la transició i en les seves primeres dues setmanes a la Casa Blanca moltes paraules i accions de Donald Trump en política exterior han estat molt lluny de les de Barack Obama, en contingut i en estil. En les últimes 24 hores, però, la seva Administració ha imposat sancions a l’Iran similars a les del seu predecessor i l’ambaixadora davant les Nacions Unides, Nikki Haley, ha pronunciat un missatge de condemna a Rússia per les seves accions a Ucraïna amb ressons dels que els últims anys es van poder escoltar de llavis de Samantha Power. Fins i tot des de la Casa Blanca s’ha emès un comunicat que, per primera vegada, marca una distància entre Washington i Israel per la qüestió dels assentaments.

Les sancions a l’Iran (similars a les que el Tresor d’Obama va dictar el gener del 2016 després d’una altra prova d’un míssil balístic) afecten12 empreses i13 individus que han facilitat tecnologia o materials per a la prova d’un míssil el 29 de gener passat o que han recolzat la força Qods de la Guàrdia Revolucionària, acusada de recolzar el terrorisme. Com les del president demòcrata, no afecten l’acord amb Teheran per posar fi al seu programa nuclear militar. Però tant Trump com el seu portaveu, Sean Spicer, i Michael Flynn, assessor de seguretat nacional, les han emmarcat en un enduriment de l’actitud envers Teheran.

El president ho va fer usant Twitter, on va avisar que no serà tan «amable» com Obama, i Spicer ho va fer en una roda de premsa, en què va afirmar que estan sent «durs amb l’Iran d’una manera que no s’ha fet en els últims vuit anys» i va recordar que l’opció militar segueix «sobre la taula». Flynn, per la seva part, va emetre un comunicat denunciant que «la comunitat internacional ha sigut massa tolerant amb el mal comportament de Teheran» i va assegurar que «s’han acabat els dies de fer els ulls grossos amb les accions hostils i bel·ligerants de l’Iran».

Notícies relacionades

La primera mostra pública de discrepància amb Israel abans de la visita de Benjamin Netanyahu el 15 de febrer ha sigut mínima, però crida l’atenció. Va arribar en forma d’un comunicat de Spicer dijous en què, tot i que va reiterar la posició segons la qual «l’existència d’assentaments no és un impediment per a la pau», també es va apuntar que «la construcció de nous assentaments o l’expansió dels existents més enllà de les seves actuals fronteres pot no ajudar a aconseguir la meta» de la pau.

Respecte a Rússia, la sessió a l’ONU sobre la situació a Ucraïna va ser escenari per al canvi de to amb Moscou.