TROBADES BILATERALS

May proposarà a Trump un acord comercial en la seva reunió de divendres

Peña Nieto es reunirà a finals de mes amb el president dels EUA per parlar d'immigració i seguretat

zentauroepp36936104 britain s prime minister theresa may speaks during a plenary170119115449

zentauroepp36936104 britain s prime minister theresa may speaks during a plenary170119115449 / Laurent Gillieron

2
Es llegeix en minuts

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha avançat que parlarà divendres a Washington amb el president dels Estats Units, Donald Trump, sobre un acord comercial entre els dos països i la importància de l'OTAN per a la defensa col·lectiva. "Tindrem l'oportunitat de conversar sobre la nostra possible futura relació comercial, però també sobre alguns dels reptes que afrontem tots al món", ha afirmat May en una entrevista amb la cadena pública BBC.

La primera ministra, que aquesta setmana va anunciar la seva intenció que el Regne Unit abandoni el mercat únic al sortir de la Unió Europea (UE), serà el primer líder internacional que es reunirà amb Trump a la Casa Blanca després de ser investit president. "Tant ell com la gent que l'envolta ja s'han referit a la importància d'arribar a un acord de comerç amb el Regne Unit, i esperen parlar-ne amb nosaltres", ha detallat la cap del Govern britànic.

"Hi ha altres assumptes en què hem de treballar junts. Com la importància de l'OTAN, per exemple, i la lluita contra el terrorisme. Hi ha terrenys en què afrontem les mateixes amenaces i els mateixos reptes. Hi hem treballat junts en el passat i seguirem fent-ho en el futur", ha afegit. May ha assegurat que el mandatari nord-americà reconeix el "valor" de l'Aliança Atlàntica, malgrat que la setmana passada va reiterar que, segons la seva opinió, és una organització "obsoleta".

"Tots dos ja hem parlat sobre les contribucions que han de fer els països (a l'OTAN). El Regne Unit està gastant el 2% del seu producte interior brut (PIB) en defensa, i crec que això és l'important", ha subratllat la primera ministra. Ha tret importància a la consigna de posar els "Estats Units primer" que va llançar Trump en el seu discurs d'investidura a l'hora d'enfortir els llaços comercials entre Washington i Londres. "És el que fa qualsevol líder i qualsevol Govern. Nosaltres, aquí al Regne Unit, intentem anteposar els interessos del país i dels britànics a l'abordar qualsevol assumpte", ha argumentat.

ALTRES TROBADES

La de May no és l'única reunió de líders internacionals amb Trump en les pròximes setmanes. El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, s'hi entrevistarà a finals de mes per discutir sobre immigració, comerç i temes de seguretat. El portaveu de Trump, Sean Spicer, va avançar en una conferència de premsa dissabte que els dos líders es veuran el 31 de gener, una setmana després que delegacions dels dos països mantinguin reunions bilaterals a Washington. 

Trump està disposat a renegociar el Tractat de Lliure Comerç de l'Altlàntic Nord (NAFTA) i es mostra disposat a suspendre'l si no s'arriba a un acord satisfactori, segons la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Peña Nieto, que ha vist caure la seva popularitat degut als escàndols de corrupció i a la creixent inflació, ha sigut criticat per la falta de claredat estratègica davant les amenaces de Trump de deportar els immigrants il·legals.