NOUS TEMPS A WASHINGTON

La reforma sanitària d'Obama, la primera gran batalla de l''era Trump'

El president sortint dels EUA es reuneix amb els demòcrates al Congrés per mirar de salvar la principal peça del seu llegat

A l'espera de les promeses ordres executives del mandatari electe, els republicans inicien els tràmits de derogació

undefined36761548 u s  president barack obama arrives for a meeting with democ170104211026

undefined36761548 u s president barack obama arrives for a meeting with democ170104211026 / CARLOS BARRIA

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Serà una guerra llarga i cruenta, un enfrontament tant d’ideologies com de qüestions pràctiques, i també un combat de missatges, una batalla en què els ciutadans nord-americans poden ser més que testimonis. I ja ha començat. La reforma sanitària, el principal triomf legislatiu de Barack Obama, és la primera diana en què han posat la seva mira tant els republicans que controlen el Congrés com el president electe, Donald Trump. I a l’espera que Trump compleixi la promesa, reiterada ahir a Capitol Hill pel seu vicepresident, Mike Pence, que utilitzarà el poder executiu de seguida que juri el càrrec el 20 de gener per començar a derogar la llei, els senadors conservadors han emprès l’envestida. Obama i els demòcrates també han començat a organitzar la defensa.

Des que la primavera del 2010 els demòcrates, que llavors controlaven el Congrés, van aprovar la norma coneguda popularment com a 'Obamacare' i formalment batejada com a llei d’atenció accessible (ACA per les seves sigles en anglès), els republicans es van marcar com a objectiu «derogar-la i reemplaçar-la». Qüestionant com un altre excés governamental una llei que entre altres coses ha obligat a tenir una assegurança, ha creat subsidis per a les famílies d’ingressos mitjans i ha expandit la cobertura pública per als pobres (Medicaid), els conservadors l’han desafiat des dels estats que controlen, als tribunals i el Congrés.

MAGNAT SENSE FRE

Amb Trump preparat per entrar al 1600 de Pennsylvania Avenue s’elimina el fre que han tingut al Despatx Oval i l’objectiu de la revocació està ara al seu abast. Però també comença a quedar de manifest que ni l’abolició ni, sobretot, el reemplaçament, són tan fàcils com un eslògan. I creix la consciència dels riscos polítics que pot tenir desfer una llei que, malgrat les seves múltiples imperfeccions, ha donat cobertura mèdica a 20 milions de nord-americans que no en tenien, ha impedit a les agències d’assegurances rebutjar persones amb condicions mèdiques preexistents i ha permès als joves estendre fins als 26 anys la seva cobertura en les assegurances paternes.

OBAMA FA UNA CRIDA A LA LLUITA

En la que possiblement serà la seva última visita al Congrés, Obama va anar ahir al Capitoli per parlar amb els líders demòcrates de com poden protegir la llei. Segons alguns dels participants, va llançar un missatge d’«humilitat» demanant-los que no es tanquin a escoltar les possibles propostes que tinguin els republicans. Però, sobretot, els va demanar que tinguin «confiança» en les bondats de l’'Obamacare' i els va animar «a lluitar» en defensa de la llei.

«Hem d’assegurar-nos que no es redueixen ni els beneficis per a la gent ni el nombre de persones que se’n beneficien», va explicar la líder demòcrata a la Cambra baixa, Nancy Pelosi. De forma latent al·ludia a càlculs com el de l’Urban Institute, que estima que una derogació de la llei podria deixar 30 milions de nord-americans sense cobertura mèdica.

Mentre Obama mantenia la seva cita, el vicepresident electe Pence, envoltat de diversos assessors de Trump, es trobava amb els republicans i presentava també la seva estratègia, prometent una via doble amb accions executives i legislatives. «La primera ordre del dia serà mantenir la nostra promesa de derogar l’'Obamacare' i reemplaçar-lo per una reforma sanitària que rebaixi els costos de l’assegurança sense fer créixer la dimensió del Govern», va dir Pence, que va prometre una transició «ordenada i suau».

Notícies relacionades

Encara que la batalla legislativa va començar ahir, amb els republicans iniciant al Senat un procediment amb què podrien anul·lar parts de la llei amb majoria simple (en un procés que pot durar mesos i fins i tot anys), la contesa tindrà un altre escenari vital, el de l’opinió pública. En aquest terreny hi ha una arma molt rellevant: el missatge. I almenys de moment en aquest punt els demòcrates porten avantatge.

Encara que a la roda de premsa republicana l’'speaker' (líder de la Cambra baixa), Paul Ryan, assegurava que tenen «moltes idees» per reemplaçar l’'Obamacare', aquestes idees no han sigut explicades ni detallades públicament. I és un flanc feble que aprofiten els demòcrates, que saben que serà responsabilitat dels conservadors justificar davant dels ciutadans (i votants) els potencials problemes si els canvis en la llei deixen gent sense assegurança, empitjoren la seva cobertura o eliminen provisions populars.