Trump amenaça amb "grans aranzels" General Motors per deslocalitzar i Ford renuncia a una planta a Mèxic

"Que GM produeixi als EUA o que pagui", diu el president electe a Twitter

Ford ampliarà una fàbrica a Michigan en comptes de construir-ne una de nova al país veí com a "vot de confiança" en la nova etapa

2
Es llegeix en minuts

Un cop més, el president electe dels Estats Units, Donald Trump, va causar enrenou ahir a Twitter. En aquesta ocasió, amb un encàrrec a la totpoderosa multinacional de l’automòbil General Motors (GM): «General Motors està enviant el model mexicà de Chevy [Chevrolet] Cruze als concessionaris dels EUA, sense impostos, a través de la frontera. ¡Que produeixi als EUA o que pagui uns grans aranzels!», va tuitejar Trump.

GM va respondre, en un breu comunicat, que produeix la versió sedan del Cruze a Ohio: «Tots els Chevrolet Cruze sedan en venda als EUA es fabriquen a la planta de muntatge de GM a Lordstrom, Ohio. GM produeix el Chevrolet Cruze de cinc portes per a mercats globals a Mèxic i un petit nombre d’unitats es ven als EUA».

PROMESES ELECTORALS / Les mesures proteccionistes per a la indústria i la imposició d’aranzels duaners a les empreses que deslocalitzen la producció van constituir una de les cartes electorals de Trump en campanya, en especial als estats industrials més castigats pels efectes del lliure comerç, alguns dels quals, com els deprimits Pennsilvània i Michigan, van acabar sent decisius a les eleccions.

Així les coses, Ford, l’altre gegant automobilístic nord-americà, anunciava hores després que cancel·lava la construcció prevista d’una planta a Mèxic i que desviava la inversió –700 milions de dòlars– a Michigan, la qual cosa suposarà la creació de 700 llocs de treball. El conseller delegat de la firma, Mark Fields, va qualificar la mesura de «vot de confiança» en l’economia i en l’«entorn favorable a les empreses» que el president electe està creant, i va negar que hagués arribat a cap acord amb ell. «No hi ha cap tracte amb Trump, ho vam fer pel nostre negoci», va declarar en una entrevista a la CNN.

Notícies relacionades

VEHICLES ELÈCTRICS / L’any passat, Ford va anunciar una inversió de 1.600 milions en una nova planta a Mèxic per fabricar el Ford Focus. Després del canvi de plans, el Focus es produirà a Mèxic, però en una fàbrica ja existent, i s’ampliarà la planta de Flat Rock, a Michigan, per fabricar més vehicles elèctrics i sense conductor. Ford creu que en 15 anys es vendran més vehicles elèctrics que de gasolina.

Durant la campanya electoral, Trump va acusar Ford d’acomiadar milers de treballadors als Estats Units per desplaçar una part de la seva producció a Mèxic, i va prometre aplicar un aranzel del 35% als vehicles fabricats al país veí. Posteriorment es va atribuir la decisió de Ford de produir una sèrie de camions semipesants als EUA en comptes de fer-ho a Mèxic. Ford es va veure obligat llavors a emetre un comunicat recordant que aquesta decisió ja s’havia pres l’any 2011.