NIT DE CAP D'ANY A TURQUIA

Caça a l'home a Istanbul després de la massacre terrorista

Les autoritats turques intenten trobar l'autor de la mort de 39 persones en una discoteca en la festa de Cap d'Any

Entre les víctimes mortals hi ha almenys 22 estrangers, i 65 persones més han resultat ferides

Atemptat a Istanbul / ATLAS

Atemptat a Istanbul
zentauroepp36735044 medics carry a wounded person at the scene after an attack a170101095031
zentauroepp36736568 police secure the area near an istanbul nightclub  following170101095107

/

3
Es llegeix en minuts

L’any 2017 ha començat sense treva, amb una nova massacre terrorista a Istanbul. Un home armat va irrompre la nit de Cap d’Any en una exclusiva discoteca d’Istanbul i va obrir foc indiscriminat contra la multitud que celebrava l’any nou. Va causar almenys 39 morts i 65 ferits, segons el Ministeri de l’Interior de Turquia. L’autor de l’atac segueix fugit i s’ha desplegat una caça a l’home per localitzar el seu parador. L’autoria de l’atemptat no és clara, segons les autoritats.

Almenys 22 de les víctimes mortals tenen nacionalitat estrangera, la majoria d’elles de països àrabs: cinc ciutadans de l’Aràbia Saudita, tres iraquians, tres libanesos, tres jordans, dos indis, un kuwaitià, una israeliana, un libi, un turcobelga, un tunisià i la seva dona, amb doble nacionalitat tunisiana i francesa. Fonts del Ministeri d’Afers Estrangers d’Espanya asseguraven ahir que de moment no els constaven víctimes espanyoles.

L’atac, que ha causat commoció a tot el món, va tenir lloc a la discoteca Reina, un conegut local d’oci a Istanbul, a la riba del Bòsfor. Una imatge captada per una càmera de seguretat mostra el terrorista, vestit de negre, amb el cap tapat i armat amb un fusell d’assalt, irrompent al local cap a la 1.15 de la matinada (23.15 de dissabte a Espanya). Després de sembrar el pànic i la mort al local, va abandonar l’arma al mateix lloc dels fets i va aprofitar la confusió per fugir.  

«Les operacions per trobar el terrorista segueixen. Esperem que sigui capturat aviat», va declarar el ministre turc de l’Interior, Suleyman Soylu. Segons diferents fonts, a l’interior de la discoteca hi havia entre 500 i 800 persones. Alguns testimonis van relatar com algunes d’elles van saltar a les aigües del Bòsfor per fugir. La guàrdia costanera va portar a terme una operació per rescatar-les.

Segons va explicar el governador d’Istanbul, Vasip Sahin, l’atacant va matar primer un policia i un civil que eren a la porta de la discoteca Reina, un local freqüentat per celebritats, futbolistes, actors i empresaris. Una vegada a dins, «de forma salvatge i despietada, va metrallar les persones que simplement celebraven l’Any Nou», va afegir. Segons la cadena NTV, el terrorista va disparar entre 120 i 180 bales durant els set minuts que va durar l’assalt, mentre molta gent intentava  refugiar-se sota les taules. Després es va canviar de roba i va emprendre la fugida.

Fins al moment, cap grup s’ha atribuït aquest atemptat, encara que els mitjans turcs afirmen que la policia centra les seves investigacions en la branca local de l’Estat Islàmic (EI). Testimonis citats per l’agència local Dogan han afirmat que van sentir el terrorista parlar en àrab, però les autoritats no han confirmat aquesta informació.

El país s’ha vist esquitxat per una cadena d’atacs durant els últims mesos. Unes 300 persones van morir l’any 2016 en diversos atemptats comesos per l’EI, en represàlia per la intervenció turca a la guerra de Síria, o pel grup armat kurd Falcons de la Llibertat del Kurdistan, una escissió del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Murat Karayilan, un dels caps del PKK, es va afanyar ahir a afirmar  que «les forces kurdes no han tingut res a veure» en aquesta massacre.

El primer ministre, Binali Yildirim, va afirmar que encara no és clara l’autoria de l’atemptat, tot i que alguns elements «comencen a emergir». Fins a 25.000 policies estaven desplegats a Istanbul la nit de Cap d’Any per evitar un atemptat com el que finalment va tenir lloc.

LA MORAL

Notícies relacionades

El president del país, Recep Tayyip Erdogan, va fer una crida a la calma i va afirmar que l’objectiu d’aquest atemptat era «destrossar la moral del poble sembrant el caos». «Però estem decidits a eliminar aquestes amenaces d’arrel», va assegurar. El líder de l’oposició laica, Kemal Kilicdaroglu, va acusar el Govern islamista de ser «incapaç» de frenar els atemptats que s’estan produint al país. 

Diumenge a la nit, els ciutadans d’Istanbul deixaven flors i espelmes en una lona blava que hi havia estesa davant la discoteca, sota la mirada d’una desena de policies fortament armats.