CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

L'Administració d'Obama llança una crítica mai vista als EUA contra Israel

Netanyahu respon a Kerry qualificant les seves declaracions de "vergonyoses"

Trump demana a Israel que sigui "fort" i acusa el president sortint de dificultar la transició

mbenach36715842 u s secretary of state john kerry delivers remarks on middl161228223237 / JAMES LAWLER DUGGAN

mbenach36715842 u s  secretary of state john kerry delivers remarks on middl161228223237
mbenach36715942 isr07 jerusal n  israel   28 12 2016   el primer ministro is161228223248
mbenach36715218 us president elect donald trump waves to the media after mee161228205248

/

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La tensa relació entre Barack Obama i Benjamin Netanyahu, tòxica des de fa temps, es deteriora a passos de gegant en l’ocàs del mandat del president nord-americà. Ahir, cinc dies després de la votació a l’ONU en què l’abstenció dels Estats Units va permetre que s’aprovés una resolució de condemna dels assentaments, des de Washington i per boca del secretari d’Estat, John Kerry, va arribar un dels discursos més durs contra Israel per posar «en perill» la solució dels dos estats amb aquesta política d’assentaments. En resposta, des de Jerusalem, Netanyahu va mostrar la seva «gran decepció» i va criticar el discurs «esbiaixat» i «obsessiu» del cap de la diplomàcia nord-americana.

CONTUNDÈNCIA

El discurs de Kerry va ser d’una contundència retòrica inusitada per al to que Washington acostuma a usar. Incloïa la denúncia que els «elements més extrems» de la dreta israeliana estan guiant l’agenda i imposant de facto sobre el terreny una política d’un sol Estat que aboca a l’«ocupació perpètua». «Si s’acaba elegint un sol Estat, Israel pot ser o jueu o democràtic, no pot ser totes dues coses, i mai estarà realment en pau», va advertir Kerry.

Les seves paraules, tot i la força d’aquesta i altres crítiques, per a molts observadors arriben massa tard per part de l’Administració d’Obama, i tenen sobretot un pes simbòlic. No obstant, Netanyahu les va interpretar com una ofensa i va intensificar també el seu atac. «És una vergonya que Kerry no vegi la simple veritat», va dir el primer ministre, que el va acusar també de no haver fet cap menció «a la implacable campanya de terror escampada pels palestins contra l’Estat jueu» i va assegurar que «els israelians no necessiten lliçons sobre la importància de la pau de líders estrangers».

Notícies relacionades

L’intercanvi de retrets va culminar una jornada de tensió a la qual també va llançar gasolina el president electe dels EUA, Donald Trump. Un parell d’hores abans del discurs de Kerry, el republicà (que ja es va involucrar personalment a intentar evitar la votació de l’ONU) va recórrer a Twitter per criticar l’Administració d’Obama pel que va qualificar de «menyspreu i falta de respecte» a Israel. «Manten-te fort, Israel», va escriure també a la xarxa social Trump, a qui li falten 23 dies per prendre possessió. «El 20 de gener està molt a prop». Prèviament, Trump havia tuitejat acusant Obama de dificultar la transició amb «declaracions incendiàries i obstacles».

    Netanyahu va contestar immediatament Trump amb un altre tuit, donant-li les gràcies «per la seva càlida amistat i el seu inequívoc suport a Israel». I en la seva declaració, després del discurs de Kerry, el líder israelià també va declarar que està «desitjant treballar amb el president electe Trump» per «mitigar el dany que ha fet la resolució» de les Nacions Unides.