DESTACAT POLÍTIC

L'expresident de Portugal Mário Soares en estat "molt crític"

El polític portuguès, de 92 anys, figura clau en la transició de la dictadura a la democràcia, està ingressat en un hospital de Lisboa

lainz15795451 economia mario soares161225172739

lainz15795451 economia mario soares161225172739

1
Es llegeix en minuts

L'expresident de Portugal Mário Soares, internat en un hospital de Lisboa des de fa dotze dies, està en estat "molt crític" en la unitat de cures intensives i no reacciona a alguns estímuls externs.

Un portaveu de l'Hospital Creu Roja va informar que Soares, de 92 anys, es manté sense necessitat de suport vital artificial però ha patit "una regressió en el seu estat de consciència molt preocupant que col·loca fortes reserves en relació amb el pronòstic futur".

L'expresident va ingressar en situació "crítica" el 13 de desembre i va estar inconscient durant tres dies, però després va anar millorant i va abandonar les cures intensives divendres.

No obstant, dissabte al matí el seu estat de salut va empitjorar de forma sobtada i va ser traslladat de nou a l'UCI.

L'actual president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre, António Costa, van visitar Soares dissabte al conèixer les notícies que la seva situació havia empitjorat.

FIGURA DESTACADA

Mário Soares, president de Portugal entre 1986 i 1996, està considerat com una de les figures polítiques portugueses més importants dels últims 40 anys per la seva participació decisiva en la transició a la democràcia quan la Revolució dels Clavells va posar fi a la dictadura portuguesa (1926-1974).

L'expresident, fundador del Partit Socialista (PS), s'ha mantingut actiu malgrat l'estat avançat de la seva edat i en els últims anys ha continuat treballant a la Fundació que porta el seu nom, a més de publicar llibres i articles sobre la situació de Portugal.

Notícies relacionades

Antic líder del PS, Soares va ser a més primer ministre de Portugal en dues fases (1976-1978 i 1983-85) i president portuguès en un període en què es va produir l'entrada del país a la Unió Europea.

La seva última aparició pública va ser el 28 de setembre, en un homenatge a la seva dona Maria Barroso, morta el juliol del 2015.