TRÀFIC DE PERSONES

La dura experiència de joves cambodjanes venudes com a esposes a la Xina

Noies de famílies pobres són enganyades i enviades al gegant asiàtic perquè contreguin matrimoni amb xinesos

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

3
Es llegeix en minuts
RICARDO PÉREZ-SOLERO (EFE) / PREY VENG

La carència de dones a la Xina i l'alt cost dels dots alimenta el tràfic de persones en països menys desenvolupats com Cambodja, on joves de famílies pobres són venudes com a esposes a pretendents xinesos.

Aquest va ser el cas de Chrek Thavy, nom fictici per protegir la seva identitat, que el 2013 es va trobar amb un greu problema: els seus pares van emmalaltir i la família de 12 germans no podia pagar el tractament. Una veïna li va proposar llavors anar a treballar a la Xina, es va oferir a pagar-li les despeses de viatge i els documents, i Thavy va acabar acceptant l'oferta sense saber que seria obligada a casar-se amb un home per donar-li descendència.

"No n'estava segura i no tenia confiança, vaig pensar molt la situació, els meus pares s'estaven posant pitjor i necessitava els diners", diu Thavy a Efe a al seva modesta casa de Prey Veng, a l'est de Phnom Penh.

Igual que Thavy moltes dones cambodjanes són enganyades per contraure matrimoni amb nacionals xinesos, i en molts casos pateixen abusos sexuals i físics, segons denuncia un estudi de les Nacions Unides de 2016. Encara que no existeixen xifres oficials, el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, Chum Sounry, va indicar que 857 d'aquestes dones va ser repatriades de la Xina el 2015.

Per la seva part, el Govern xinès reconeix 7.000 matrimonis entre xinesos i cambodjanes, encara que el subsecretari del comitè cambodjà de Lluita contra la Tracta, Chou Bun Eng, va assegurar l'agost al 'Cambodia Daily' que només 100 parelles es van registrar abans d'abandonar el país.

Sara Piazzano, directora del programa contra la tracta de l'organització Winrock, assegura que les coses estan millorant ara que la Xina i Cambodja estan elaborant un memoràndum d'entesa. "És molt important perquè (Xina) ha de reconèixer que aquest problema existeix i que n'ha de dir tràfic de persones. Abans sempre ho negaven, deien que era només violència domèstica ", va dir Piazzano.

CLIENT

En el cas de Thavy, almenys altres dues persones van poder intervenir en el trasllat a la Xina, una dona que la va acompanyar a l'arribar a Phnom Penh, i un home que va indicar a la Policia d'immigració de l'aeroport que Thavy "era clienta seva" perquè la deixessin passar.

A l'aeroport de Guangzhou, al sud-est de Xina, va ser rebuda per la filla de la veïna amb qui va emprendre un llarg viatge en tren. Va ser a l'arribar a la casa d'aquesta dona que Thavy va saber que s'havia de casar amb un home quatre anys més jove que ella.

Al principi la família política la va tractar bé però el seu marit no la deixava sortir de casa per anar a treballar com ella volia i quan es va queixar aquest li va aclarir les seves intencions. "Em va dir que m'havia comprat i portat del meu país i que volia que tingués un fill amb ell, que no volia que sortís a treballar", assegura Thavy. "Em vaig sentir frustrada i, sense esperança de convèncer el meu marit per tornar a casa, em vaig quedar embarassada", afegeix.

A partir d'aleshores, la dona explica que va ser "una serventa més que un membre de la família", i que quan va donar a llum, la família no es va alegrar ja que era una nena, i per tant no podria mantenir la família en el futur.

Thavy va viure tres anys sense poder sortir d'aquella casa i sense atrevir-se a explicar-ho a la seva família, com passa amb moltes de les víctimes a causa de la culpa i la por a l'estigma al tornar. "(La meva sogra) em va dir que va pagar per mi 100.000 iuans (uns 13.500 euros) i que si li pagava aquests diners de tornada podria marxar a Cambodja", va assegurar la dona.

DENÚNCIA

Després de tenir un avortament d'un segon embaràs, Thavy es va decidir a explicar la seva situació a un dels seus germans, que va amenaçar de denunciar a la Policia cambodjana la veïna que havia traficat amb la seva germana.

Notícies relacionades

Al juny la família xinesa va permetre a la cambodjana tornar a visitar la seva família a condició que fos només durant dues setmanes. Thavy mai va tornar i la veïna que li va recomanar viatjar a Xina s'enfronta un procés judicial, però la seva filla no va poder viatjar amb ella.

"Trobo a faltar la meva nena, una mare sempre troba a faltar la seva filla, però vaig decidir no tornar", assegura.