Merkel es llança cap a un quart mandat amb un enduriment del seu discurs migratori

La cancellera promet que no es repetirà l'arribada massiva de refugiats del 2015 i demana la prohibició del burca

La líder de la CDU serà ratificada avui en el congrés del partit a Essen com a candidata a la cancelleria d'Alemanya

 

  / AP / MARTIN MEISSNER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cancellera alemanya Angela Merkel ha llançat aquest dimarts la campanya per a les legislatives de l'any que ve en què aspira a un quart mandat amb un enduriment del seu discurc amb la immigració. Davant les bases de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), el partit que presideix, reunides a Essen per celebrar un congrés federal en què es ratificarà la líder conservadora com a candidata a la cancelleria , Merkel ha dit que "no s'ha de repetir una situació com la de l'estiu del 2015”,  recordant l'arribada de fins a 890.000 persones al país que fugien de conflictes al Pròxim Orient i l'Àfrica.

Merkel ha buscat el suport de l'audiència endurint el to amb la política migratòria que ella mateixa ha impulsat i defensat. “No tots els que han vingut podran quedar-se”, ha assegurat. La crisi humanitària dels refugiats ha dividit el partit i ha fet aflorar moltes veus crítiques, especialment entre els socialcristians de Baviera (CSU), el seu partit germà, que demanen establir una xifra límit d'acollida. Encara que Merkel no ha claudicat en aquesta petició sí que ha assegurat que ha de prohibir-se l'ús del burca al·legant que “s'ha de mostrar la cara”. Aquestes paraules han arrencat un fort aplaudiment dels seus coreligionaris.

La cancellera ha reiterat que 2015 va ser un any “complicat” i ha volgut assenyalar aquest 2016 des d'un angle més ampli, carregant indirectament contra l'auge d'un nacionalisme d'estil racista que ha triomfat als Estats Units i el Regne Unit i que amenaça d'imposar-se a la veïna França. En aquest sentit ha criticat de nou el paper de Rússia a Síria en els atacs a Alep i ha assegurat sentir “vergonya” de no haver facilitat ajuda a les víctimes. “Alguna cosa està malament si hi ha grans demostracions contra el TTIP però no contra el bombardeig a civils a Alep”, ha lamentat.

SUPORT AL LLIURE MERCAT

Notícies relacionades

Un altre dels temes remarcats amb ímpetu per la cancellera ha sigut la globalització, un terme que ha marcat aquest any que s'acaba per l'impacte i influència que ha tingut en la part més vulnerable de la ciutadania i que ha portat molta gent a optar per opcions crítiques. S'ha vist als Estats Units, França, el Regne Unit i més recentment a Àustria. El lliure mercat, la interconnexió dels mercats mundials i la deslocalització ha portat moltes empreses i indústries a tancar i molts ciutadans a perdre la feina. Però aquest sistema també ha convertit Alemanya en el motor econòmic europeu i un dels països més poderosos del món gràcies a aquest sistema. Per això Merkel ha seguit apostant per tractats de lliure comerç com el TTIP que fins i tot els seus socis socialdemòcrates han declarat morts. “Alguns culpen l'Estat liberal però s'ha d'anar més enllà. Serà un treball difícil”, ha remarcat.

En un món on la classe política opta cada vegada més per recórrer a un discurs centrat en les emocions, Merkel s'ha mostrat més expressiva però sense abandonar el seu estil fred i pragmàtic. “Hem de superar aquesta divisió”, ha reiterat demanant una mostra de consens entre els conservadors per presentar-se de nou com l'opció de l'estabilitat a Alemanya.