HI HA CINC SUPERVIVENTS

S'estavella a Medellín l'avió en què viatjava l'equip de futbol brasiler del Chapecoense

L'aeronau, amb 77 persones a bord, havia perdut el contacte amb la torre de control després d'avisar de problemes tècnics

Messi i Mascherano van volar amb el mateix aparell amb la selecció argentina fa 18 dies

GRA001. LA CEJA (COLOMBIA), 29/11/2016.- Miembros de la Clínica San Juan de Dios reciben hoy, martes 29 de noviembre de 2016 en La Ceja (Colombia), al jugador del equipo brasileño Chapecoense Alan Ruschel. El futbolista brasileño Alan Ruschel es el primer superviviente del accidente del avión que transportaba al equipo de fútbol Chapecoense, que se estrelló anoche cuando se aproximaba al aeropuerto José María Córdoba de la ciudad colombiana de Medellín, según constató Efe en el hospital de la localidad de La Ceja, a donde empezaron a llegar los heridos. Ruschel, lateral izquierdo de 27 años, llegó conmocionado en una ambulancia, pese a lo cual preguntaba insistentemente por su familia y pedía que le guardaran el anillo de matrimonio. EFE/LUIS EDUARDO NORIEGA A. / LUIS EDUARDO NORIEGA A. (EFE)

GRA001. LA CEJA (COLOMBIA), 29/11/2016.- Miembros de la Clínica San Juan de Dios reciben hoy, martes 29 de noviembre de 2016 en La Ceja (Colombia), al jugador del equipo brasileño Chapecoense Alan Ruschel. El futbolista brasileño Alan Ruschel es el primer superviviente del accidente del avión que transportaba al equipo de fútbol Chapecoense, que se estrelló anoche cuando se aproximaba al aeropuerto José María Córdoba de la ciudad colombiana de Medellín, según constató Efe en el hospital de la localidad de La Ceja, a donde empezaron a llegar los heridos. Ruschel, lateral izquierdo de 27 años, llegó conmocionado en una ambulancia, pese a lo cual preguntaba insistentemente por su familia y pedía que le guardaran el anillo de matrimonio. EFE/LUIS EDUARDO NORIEGA A.
BRA12. MEDELLÍN (COLOMBIA), 29/11/2016.- Fotografía del 23 de noviembre de 2016, de jugadores del Chapecoense quienes posan al inicio del partido de vuelta por las semifinales de la Copa Sudamericana, en la Arena Condá de Chapecó (Brasil). Un avión con 81 personas a bordo, entre ellas el equipo de fútbol Chapecoense de Brasil, se estrelló este 28 de noviembre de 2016, cuando se aproximaba al aeropuerto José María Córdoba de la ciudad colombiana de Medellín, informó esa terminal aérea. EFE/Marcio Cunha /Archivo

/

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La ciutat colombiana de Medellín torna a associar-se a un desastre aeri. El 1935 va caure als seus voltants l’a-vió que portava Carlos Gardel. Dilluns a la nit s’esperava a l’aeroport José María Córdova d’aquesta ciutat l’aeronau que, entre altres, portava els jugadors d’un modest equip de futbol brasiler que havia de disputar la final de la Copa Sud-americana, la segona competició de clubs del continent, contra el local Atlético Nacional. Mai va arribar: dels seus 77 ocupants en van morir 72. El president colombià, Juan Manuel Santos, va expressar el seu condol al Brasil per una tragèdia «que cobreix de dol tota la regió».

L’avió de la companyia boliviana LAMIA hauria d’haver aterrat a les 21 hores tocades. Quan travessava el municipi de La Ceja, uns 45 quilòmetres al sud de l’aeroport, va comunicar «problemes elèctrics». Va caure en l’elevació d’una zona rural coneguda com a Cerro Gordo. Havia sortit de Santa Cruz (Bolívia) amb les il·lusions d’un modest equip, el Chapecoense, que mai havia afrontat un repte esportiu com aquest. A més a més dels 22 futbolistes, a bord hi viatjaven directius del club, 22 periodistes i els nou integrants de la tripulació.

CANVI DE PLANS / El Chapecoense és el club de Chapecó, una ciutat de 185.000 habitants de l’estat de Santa Catarina, al sud del Brasil, coneguda pels seus frigorífics. Els seus seguidors no arriben als 8.000 en cada partit. La institució va estar a punt de desaparèixer per deutes, però va renéixer de les seves cendres i va aconseguir fer-se un lloc en el futbol del seu país que va sorprendre propis i estranys.

La delegació del club va haver de canviar de manera imprevista els plans de vol per una decisió de l’autoritat de l’aviació brasilera. Al no poder desplaçar-se a Medellín en un vol xàrter, es va veure obligada a volar de São Paulo a Santa Cruz, on va pujar a l’aparell amb matrícula CP2933 de LAMIA.

L’alcalde de La Ceja, Elkin Ospina, va dir que l’avió «es va partir en dues parts». Una d’elles «va caure a la meitat del turó i l’altra al cim». Els cinc supervivents (una hostessa, dos jugadors, un periodista i un directiu de l’equip) eren a la zona inferior de l’avió. Entre ells figuren els futbolistes Jackson Follmann i Alan Ruschel, que, al ser rescatat, preguntava insistentment per la seva família i demanava que li guardessin l’aliança de matrimoni. Els especialistes asseguren que van poder esquivar la mort perquè el pilot va ser a temps de buidar el dipòsit del combustible i evitar d’aquesta manera una explosió.

Notícies relacionades

HISTÒRIES ESFEREÏDORES / Del cor de la desgràcia fluïen històries esfereïdores com el vídeo divulgat per la família del davanter Tiaguinho, de 22 anys, en què els seus companys d’equip, en complicitat amb la seva nòvia, li anuncien que serà pare per primera vegada. Un altre dels futbolistes morts és Cléber Santana, que va jugar a l’Atlètic de Madrid i el Mallorca. Matheus Salori, el fill de l’entrenador de Chapecoense, Caio Júnior, havia de viatjar a Medellín amb l’equip. No va poder pujar a l’avió perquè s’havia oblidat el passaport.

La Federació Sud-americana de Futbol (Conmebol) va suspendre oficialment, com és lògic, la final del campionat, mentre que el club Atlético Nacional va demanar que es concedeixi el títol a l’equip brasiler castigat per la tragèdia.