PROTESTA CONTRA EL GOVERN RENZI

Manifestació multitudinària a Roma a favor del 'no' en el referèndum constitucional

La mobilització ha reunit tota mena d'opositors a les decisions de l'Executiu

icoy36435758 roma161127192616

icoy36435758 roma161127192616

1
Es llegeix en minuts

Milers de manifestants van desfilar ahir pels carrers de Roma a favor del 'no' en el referèndum constitucional que se celebrarà diumenge que ve a Itàlia. A més amés de rebutjar el canvi constitucional proposat, la manifestació es va convertir també en una protesta contra la política del Govern de Matteo Renzi.

  

 Les declaracions de Maria, una de les assistents a la concentració, resumien els motius de la protesta: «Sóc aquí per reafirmar el meu no al referèndum constitucional del 4 de desembre vinent perquè la Constitució que s’ha de defensada és la de 1948 i s’ha de preservar, es pot revisar i corregir, però el canvi que proposa Renzi és un canvi en sentit negatiu». De totes maneres, el denominador comú dels manifestants, provinents de molts punts d’Itàlia, era demostrar la seva oposició a la política del Govern des de diferents àmbits.

    

Així, per exemple, destacaven els opositors a la línia d’alta velocitat Lió-Torí, els contraris a l’arribada de grans creuers a Venècia, els partidaris de facilitar el dret a una vivenda digna i estudiants contra la política educativa del Govern, així com també militants de partits d’esquerra i d’extrema esquerra o els afectats per la fallida de diferents bancs, que van llançar ous contra la seu de la Banca d’Itàlia. Juntament amb les proclames a favor del 'no' es van sentir també nombrosos eslògans en homenatge a Fidel Castro.

MOTIUS

La reforma constitucional que es posa en qüestió diumenge que ve pretén aportar més estabilitat política a Itàlia, un país que ha conegut 60 governs des de 1946, així com accelerar els processos legislatius mitjançant una forta reducció dels poders del Senat. En aquest sentit, preveu que només la Cambra dels Diputats pugui votar mocions de confiança del Govern i la majoria de lleis i que només una ínfima part del cos legislatiu sigui competència del Senat.

Notícies relacionades

  

 Segons indiquen els últims sondejos publicats, el 'no' va al davant amb alguns punts d’avantatge respecte del 'sí', però la xifra d’indecisos és molt elevada, de manera que el resultat segueix sent molt incert.