GIR ALS EUA

Un supremacista blanc a la Casa Blanca

El nomenament de l'exbanquer ultra Steve Bannon com a estrateg en cap de Trump causa una tempesta de crítiques als EUA

 

  / REUTERS / CARLO ALLEGRI

2
Es llegeix en minuts

L’elecció de l’exbanquer d’extrema dreta Steve Bannon com a «estrateg en cap» de la Casa Blanca ha reobert la caixa dels trons contra Donald Trump. El magnat, criticat pel racisme exhibit en campanya, el va nomenar el seu assessor principal, fent tàndem a la Casa Blanca amb Reince Priebus, president del Comitè Nacional Republicà, com a cap de Gabinet. Només els seus més acòlits han defensat a mort aquests nomenaments. «L’equip Bannon-Priebus és una tremenda elecció. Bannon com a estrateg clau i Priebus per a la gestió diària», va declarar l’expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, que sona com a aspirant a una cartera en la pròxima Administració.

  

 Bannon, de 62 anys i exbanquer de Goldman Sachs, suscita no obstant més por que alegria en gairebé tot l’espectre polític. Abans de fitxar pel magnat dirigia la controvertida web Breitbar News, centre de l’anomenada «dreta alternativa», un moviment associat a les tesis ultranacionalistes i defensor de la superioritat de la raça blanca. I, per descomptat, enemic virulent de l’establishment de Washington.

  

Steve Bannon va orientar amb èxit els dos últims mesos de la campanya de Trump i va trobar un filó en la denúncia d’un ordre mundial controlat per elits polítiques i financeres contra la gent comuna, «una estructura mundial de poder», segons l’última publicitat televisada, una fórmula criticada per l’esquerra per les seves reminiscències conspiratòries.

CONSTERNACIÓ DEMÒCRATA

El seu nomenament ha causat estupor en els demòcrates, que recorden els articles publicats a Breitbar acostant-se a l’antisemitisme, alimentant la nostàlgia per la bandera confederada del sud esclavista durant la guerra de secessió i denunciant la immigració i el multiculturalisme. «Els partidaris de la supremacia de la raça blanca estaran representats al més alt nivell a la Casa Blanca», ha denunciat Adam Jentleson, portaveu del líder demòcrata al Senat, Harry Reid.

    

També hi ha republicans que han alçat la seva veu. «L’extrema dreta racista i feixista es mostra al llindar del Despatx Oval. Amèrica haurà d’estar molt vigilant», ha escrit a Twitter John Weaver, pròxim al que va ser candidat moderat a les primàries republicanes John Kasich.

  

 El candidat conservador independent a la presidència Evan McMullin, mormó i exagent de la CIA, va denunciar també la promoció de l’«antisemita Bannon». I els demòcrates han citat les acusacions de l’exdona d’aquest, Mary Louise Piccard, que en el seu procés de divorci, fa més d’una dècada, va dir segons el 'New York Daily News' que el seu marit no va voler portar els nens a un col·legi per la presència de jueus. A l’agost, a l’integrar-se en l’equip de Trump, l’entorn de Hillary Clinton havia acusat Bannon i Breitbar de publicar «teories de la conspiració antimusulmanes i antisemites».

Notícies relacionades

  

 I l’oenagé Southern Poverty Law Center ha denunciat: «Bannon va ser el principal impulsor que va convertir Breitbart en un molí de propaganda etnonacionalista blanca… Hauria de marxar».