Obama arriba a Grècia

El president dels EUA assegura que Trump mantindrà els compromisos amb l'OTAN

jgblanco36290990 us president barack obama  r  is greeted by greek minister o161115101655

jgblanco36290990 us president barack obama r is greeted by greek minister o161115101655 / BRENDAN SMIALOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

El president dels EUA, Barack Obama, ja ha arribat a Grècia, primera etapa d'un viatge que el portarà també a Alemanya i amb el qual pretén transmetre als seus socis europeus el missatge que el seu successos, Donald Trump, mantindrà els compromisos nord-americans amb l'OTAN.

Atenes i Berlín seran les dues primeres escales d'un periple que tancarà al Perú amb la seva participació en el fòrum de cooperació Àsia-Pacífic. “En les meves converses amb el president electe, em va transmetre el seu gran interès per mantenir els fonaments de les nostres aliances estratègiques”, ha dit al·ludint a la reunió de 90 minuts que va mantenir dijous amb el seu successor. “Un dels missatges que traslladaré és el seu compromís amb l'OTAN i l'Aliança Atlàntica”.

Aquestes paraules seran amb tota seguretat ben rebudes al vell continent, on l'escepticisme mostrat pel magnat envers els pilars de la defensa comuna transatlàntica ha despertat una gran preocupació. Durant la campanya, Trump va arribar a dir que l'OTAN és una institució “obsoleta” i va condicionar l'ajuda militar nord-americana en cas d'una eventual invasió russa al fet que els seus membres compleixin els seus compromisos econòmics. Des que el republicà va guanyar les presidencials fa una setmana, Obama ha aparcat les crítiques que li va dedicar durant la campanya i s'està esforçant al màxim per facilitar una transició cívica ordenada del poder. Tant és així que aquesta vegada no s'ha volgut pronunciar al ser preguntat si el novaiorquès té el temperament per ser president. “El poble nord-americà ha parlat. Donald Trump serà president”, ha dit Obama.

MÀXIMA SEGURETAT A ATENES

Obama, visitarà aquest dimarts i dimecres una Atenes blindada per més de 4.000 agents grecs i centenars de membres de l'equip de seguretat del mandatari. El desplegament que el viceministre de Protecció CiutadanaNikos Toskas, ha fet és tan gran que ha demanat disculpes a la ciutadania per les molèsties per avançat.

La policia ha prohibit manifestacions dins del perímetre tancat del centre de la capital, tot i que diverses marxes de protesta acoloriran els carrers. Els sindicats grecs clamaran contra la política nord-americana a Síria, contra la intervenció dels EUA a Grècia en el passat i, ja de passada, contra les mesures d'austeritat de l'Executiu d'Atenes.

“Obama ve com a agent d'interessos imperialistes”, assenyala el sindicat públic ADEDYsindicat públic ADEDY, que qualifica de “provocació” la visita del mandatari dies abans de l'aniversari d'una sagnant revolta estudiantil que va ajudar, el 1973, a enderrocar la junta militar grega, recolzada pels EUA.

En una entrevista publicada aquest diumenge pel diari 'Kathimerini''Kathimerini', Obama va dir que continuaria apressant “els creditors de Grècia a fer els passos necessaris per assegurar que Grècia està en posició de tornar a un creixement econòmic saludable, i això inclou garantir un alleujament de deute essencial”. Aquestes paraules sonen a bàlsam guaridor al Govern de la coalició esquerrana Syriza, en caiguda lliure en les enquestes.

MÉS COOPERACIÓ

A l'arribar a la capital grega, Obama es reunirà amb el president grec, Prokopis Pavlopoulos, i després tindrà una reunió amb el primer ministre, Alexis Tsipras. Al voltant de les 16.00 hora local (una hora menys a Espanya), està programada una roda de premsa conjunta d'Obama i Tsipras en què s'abordarà la necessitat d'una cooperació bilateral més estreta, a més de les referències de rigor sobre els esforços de Grècia per lidiar amb la crisi.

Notícies relacionades

A la nit, soparà amb el president amfitrió, mentre que dimecres està previst que Obama visiti l'Acròpolis, i després farà un discurs que versarà, entre altres assumptes, sobre els impactes de la crisi en el poble grec. Acte seguit, l''Air Force One' el traslladarà a Berlín.

Encara que la visita d'Obama sembla ja fora de lloc. Ilias Markis, vinyetista del diari 'Kathimerini', ho il·lustra amb una conversa telefònica entre Obama i el president nord-americà electe, Donald Trump, en què el primer pregunta que què vol que li comenti a Tsipras en el seu viatge a Grècia. I Trump respon: “(Digue-li) Que puc convèncer Putin que imprimeixi dracmes”.