GIR ALS EUA

Una immigrant a la Casa Blanca

Melania Trump es reuneix amb la primera dama, a qui va plagiar durant la Convenció republicana

cw8bnu4weae 5ju-1

cw8bnu4weae 5ju-1
mbenach36225330 new york  ny   november 09  republican president elect donal161110225351

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

No deixa de tenir la seva ironia que l’home que ha fet de la demonització dels immigrants una de les armes principals de la seva campanya, estigui casat amb una. L’eslovena Melania Trump es convertirà al gener en la segona dona nascuda fora dels Estats Units que ocupa el càrrec de primera dama, cosa que no succeïa des del 1829 amb la britànica Louisa Adams, filla del cònsol nord-americà de l’època a Londres i dona de John Quincy Adams. L’exmodel va tenir ahir al matí el seu primer contacte amb la Casa Blanca, on es va reunir amb la que serà la seva predecessora Michelle Obama, per qui va expressar «admiració» en el passat. A diferència del seu marit, Melania no s’ha passat els últims mesos criticant el president. En la campanya va mantenir un perfil molt baix.

Els pròxims mesos l’espera una tasca titànica per donar-se a conèixer al país i guanyar-se la seva confiança perquè en gran mesura segueix sent una desconeguda. No ho tindrà fàcil per estar a l’altura de la seva predecessora. L’advocada de Chicago ha sigut una de les primeres dames més populars i carismàtiques de la història recent. El seu treball sobre l’educació de les dones, el menjar sa o la paternitat ha generat respecte i els seus discursos han sigut celebrats com una font d’inspiració per a milions de persones d’arreu del món. Molts li estan demanant fins i tot que es presenti a les presidencials del 2020, tot i que Obama ha dit no tenir cap interès a seguir vinculada a la política.

Ahir, totes dues van prendre un te a la residència privada dels Obama i més tard Michelle li va fer un 'tour' per la Casa Blanca. Segons la premsa, van parlar de com és criar els fills en un entorn semblant i sota l’escrutini permanent de la premsa. La senyora Trump, que parla cinc idiomes, es va convertir en ciutadana dels EUA el 2006, un any després de casar-se amb l’empresari, que va conèixer el 1998 en una festa i amb qui té un fill en comú, Barron.

El càrrec de primera dama ha sigut tradicionalment molt cerimonial, però poques, com Hillary Clinton i Nancy Reagan, es van involucrar activament en tasques polítiques. Especialment Clinton, que va estar al capdavant del projecte per reformar la sanitat. Els seus intents van fracassar i van accentuar la divisió del país i van afectar la popularitat de la primera dama, fins que el 'cas Lewinsky' li va conferir la solidaritat dels ciutadans.

Res indica que Melania aspiri a assemblar-se a Clinton. La seva referència, segons ha dit en diverses entrevistes, és Jackie Kennedy i la seva prioritat serà ocupar-se del seu fill Barron perquè se senti resguardat. «En termes de l’evolució de les primeres dames, jo veig Trump tornant al passat per adoptar un rol més tradicional», ha dit a USA Today l’experta de la Universitat de Scranton Jean Wahl Harris. Melania ha dit que pretén exercir d’advocada de les dones i els nens durant la seva estada a la Casa Blanca, així com treballar contra el «'ciberbullying'» infantil, l’assetjament en les xarxes socials.

Insults a les xarxes

Notícies relacionades

No deixa de ser irònic perquè el seu marit ha utilitzat constantment les xarxes socials per insultar i humiliar els seus rivals polítics i els periodistes. A vegades a hores intempestives. «La nostra cultura s’ha tornat massa dolenta i dura, especialment amb els nens i els adolescents», va dir Melania fa 10 dies, en el primer discurs que feia des de la seva presentació en societat durant la Convenció republicana. «Hem de trobar una forma millor de parlar-nos, de discrepar i respectar-nos».

El discurs de la Convenció va acabar resultant humiliant quan es va comprovar que Trump havia plagiat dos paràgrafs d’un altre discurs de Michelle Obama.