'¡Socors!', exclama l'expresident d'Uruguai, José Mujica, després de conèixer la victòria de Trump

L'exmandatari considera al dirigent republicà una "figura grotesta" i carrega contra la globalització per fer que es concentri la riquesa en molt poques mans

Reacció de l’expresident de l’Uruguai José Mujica a l’elecció de Trump com a president dels EUA. / periodico

1
Es llegeix en minuts

L'expresident de l'Uruguai, José Mujica, ha expressat la seva perplexitat i descontentament amb l'elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units amb un expressiu i eloqüent "¡Socors!". Hi ha "una paraula que ho diu tot: ¡Socors! Suficient, és explícita", ha manifestat al programa de ràdio de Montevideo 'No toquen nada' d'Oceano Fm.

Mujica, un exguerriller que va presidir l'Uruguai del 2010 al 2015, es troba a Roma on participa en la Tercera Trobada Mundial dels Moviments Populars. En declaracions efectuades durant la seva estada a la capital italiana, l'exmandatari ha dit que "són els votants de Trump els que diuen 'França per als francesos', 'Anglaterra per als anglesos. Pertanyen a aquest món de classe mitjana treballadora de bons salaris que es va sumint en la incertesa i es va sumant a aquesta dinàmica de la culpa la té la Xina, Mèxic, els immigrants, els sirians", ha assenyalat

"La imatge (de Trump) és tan grotesca, que un sent fins i tot una suau afinitat amb la senyora (Hillary) Clinton, que és una dona bastant conservadora", va reconèixer Mujica dies abans de les eleccions nord-americanes. "No m'espanta Trump, sinó la gent que l'acompanya".

CONCENTRACIÓ DE BENEFICI

També va lamentar que el poder polític estigui al servei de la concentració econòmica d'una minoria i va opinar que existeix una "globalització que és tan concentradora del benefici en favor de poca gent, que està estancant les expectatives de vastíssims sectors de classe mitjana que es veuen en la incertesa".

"El món en què estem vivint és atroç" perquè uns quants posseeixen la majoria de les riqueses en detriment de la majoria, i això genera que la bretxa de la desigualtat s'ampliï a tot el món.

La concentració econòmica, va dir, "acaba sent concentració de poder polític", perquè "les decisions que es prenen en el cercle polític" acaben afavorint els interessos econòmics de la minoria.

Notícies relacionades

"Assistirem a un llarg període en què el sistema representatiu no representarà tota la societat", va afirmar.