El Marroc deté vuit persones per la mort del pescador d'Alhucemas

Entre els detinguts pel cas que ha provocat fortes protestes als carrers hi ha dos policies i tres funcionaris

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Les protestes al Marroc demanant que es «castigui» els responsables de la «mort del màrtir» han tingut el seu primer efecte. Onze persones van ser detingudes ahir, i presentades davant el jutge d’instrucció, per la seva presumpta implicació en la mort divendres passat del pescador Mohcin Fikri, de 31 anys, a Alhucemas (nord del Marroc).

El jove va morir aixafat dins un camió d’escombraries on es va introduir per salvar la seva mercaderia, que va ser confiscada per les autoritats locals per ser il·legal –la pesca del peix espasa està prohibida en aquest temps–. Entre els arrestats, hi ha dos policies i tres funcionaris acusats de «falsedat en document públic» i «homicidi involuntari», segons el comunicat del Procurador General (Fiscal) emès a través de l’agència oficial de notícies MAP.

Amb aquesta acusació oficial queda descartada la denúncia del «suïcidi», al qual van fer al·lusió les autoritats de la localitat del nord del Marroc per evitar qualsevol responsabilitat en el succés. No obstant, era difícil que la tragèdia de Mohcin quedés reduïda a la resignació popular, amb un seguici fúnebre dels habitants de la localitat que es va celebrar dissabte passat i que va comptar amb la presència del ministre de l’Interior, Mohammad Hassan, i diversos titulars de diaris nacionals.

Notícies relacionades

Alhucemas i la regió del Rif, en general, són vistes com una «zona calenta» per les seves sistemàtiques mobilitzacions contra la marginalitat econòmica i social que viu la zona des dels temps de Hassan II, el pare de l’actual monarca. De fet, el Rif va ser un dels punts de més concentració popular i de descontentament social durant el moviment protesta 20 de febrer, en el context de les revoltes àrabs. Aquesta vegada, els habitants han protagonitzat protestes en solidaritat amb la mort del jove. Les manifestacions es van estendre després a altres ciutats del país.

Aquesta indignació social, no obstant, es barreja amb la instrumentalització de les protestes per part d’algunes elits polítiques del nord del Marroc que «han volgut enviar un missatge polític a Rabat», segons afirmen diverses fonts del Rif. 

Temes:

Marroc Pesca