Els terratrèmols a Itàlia arrasen la reconstrucció de les zones castigades pel sisme de l'agost

Almenys 3.000 persones es tornen a quedar sense vivenda i les escoles i els hospitals d'una dotzena de pobles han hagut de tancar

36061673 60

36061673 60 / Pietro Crocchioni (AP)

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Unes 3.000 persones tornen a estar sense vivenda i la reconstrucció en marxa després del terratrèmol del 24 d'agost a Amatrice, ciutat dels Apenins centrals, que va causar 290 morts, ha fet una brusca marxa enrere. Una espècie de càstig de Sísif, que obligarà a tornar a començar-ho tot de nou. Les noves sacsejades sísmiques que aquest dimecres van afectar el centre d'Itàlia no han causat morts, però sí molts danys materials.

Als milers d'evacuats, s'hi afegeixen més carreteres tallades, edificis ensorrats, esglésies medievals desplomades i 20.000 vivendes que hauran de ser revisades de nou. Les tendes de campanya disposades per Protecció Civil després del sisme de l'agost ja havien sigut desmuntades a causa del fred. La solució que es perfila és emportar-se els 3.000 nous desnonats a pensions i hotels de la costa. L'activitat comercial de molts pobles i pedanies s'ha esfumat.

A Visso, localitat enclavada a les muntanyes de la regió de les Marques, normalment hi viuen 300 habitants. Tots han sigut evacuats. Una bandera de la Creu Roja oneja a l'entrada. S'hi ha aixecat el campament per als que han perdut les cases. 

“Teníem confiança i ens havíem posat de nou en marxa, però hem tornat al dolor més profund i tot el que havíem fet fins ara ha sigut inútil”, ha lamentat Mauro Falcucci, alcalde de Castelsantangelo sul Nera, epicentre del nou sisme. “Millor que ens en anem d'aquí”, repeteixen molts alcaldes de la zona.

SUCCESSIÓ DE SACSEJADES

Entre dimecres a la nit i dijous al matí s'han produït més de 20 sacsejades d'una intensitat de 3.1 i 5.9 en l'escala de Richter. Cada una ha anat seguida d'escenes de pànic i carreres pels carrers. Milers de persones han passat la nit en vetlla, algunes dormint en automòbils i furgons, i altres en poliesportius.

Els supervivents deuen la seva vida al fet que el terratrèmol de 5,9 que va tenir lloc dimecres després de les nou del vespre es va produir una hora després del primer, de 5.4 graus, i que ja tothom estava fora de casa. La pluja refermava i a la nit les muntanyes rugien els seus corriments, amb l'amenaça de futurs ensorraments.

Les escoles d'una dotzena de pobles i tres hospitals han sigut tancats, a l'espera que els bombers verifiquin la situació dels edificis. Els reclusos de la presó de Camerino han sigut traslladats a Roma.

El cap del Govern, Matteo Renzi, ha visitat aquest dijous la zona, després que l'Executiu pressupostés 40 milions d'euros addicionals per afrontar la nova emergència. Renzi i el comissari per a la reconstrucció, Vasco Errani, han promès que tots els pobles, pedanies i petites ciutats seran “reconstruïts on eren i tal com eren”, però amb criteris antisísmics.

Notícies relacionades

Els edificis medievals s'han ensorrat només pel ciment armat afegit en èpoques modernes. D'una altra manera tremolen, s'esquerden potser, però sempre havien resistit, en una zona que ja Ciceró descrivia com a víctima de la lluita entre plaques terrestres.

El Papa ha enviat un missatge de solidaritat, així com la Comissió Europea, que ha anunciat que les despeses per a la reconstrucció no seran comptabilitzats com a dèficit . Gestos solidaris que no aconseguien calmar la inquietud d'una senyora de 75 anys, que ha cridat amb desesperació: “¿Què vol dir que no ens deixaran sols? Sols estem”.