Més de 80 morts en un bombardeig de l'Aràbia Saudita al Iemen
L'atac, que ha deixat més de 500 ferits, s'ha fet contra els assistents a un funeral de la mare del ministre de l'Interior dels rebels hutis traspassada recentment
Un vídeo recull el moment en què avions saudites bombardegen un edifici al Iemen i causen almenys 140 morts. /
Més de 80 persones van morir ahir i almenys 500 més van resultar ferides en un atac aeri llançat per la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita contra una sala d’actes ubicada al sud de la capital iemenita, Sanà, va informar Gazi Ismail, el portaveu del Ministeri de Sanitat del Govern dels rebels hutis, de confessió xiïta. La coalició de forces sunnites, no obstant, va negar haver ordenat cap atac.
El bombardeig va tenir lloc quan centenars de persones oferien el seu condol per la mort recent de la mare del ministre de l’Interior del Govern insurgent, Jalal al-Ruixan, en un saló d’actes del barri residencial d’Al-Jamsín. La cerimònia es portava a terme en una sala de l’immoble, que es va desplomar i es va incendiar. Les autoritats no descarten que el nombre de víctimes mortals pugui ser encara més elevat. Molts cossos van quedar trossejats i el Comitè Internacional de la Creu Roja va assenyalar que havia preparat fins a 300 bosses per guardar-hi els cadàvers.
Una font del moviment rebel dels hutis va explicar a l’agència de notícies Efe que entre les víctimes hi podria haver dirigents del Govern insurgent, que assistien a la cerimònia. Poc després, el canal de televisió dels rebels, Al -Masirah, va informar que entre les víctimes mortals hi ha l’alcalde de la ciutat de Sanà, Abdel Qader Hilal. Els rebels no van precisar si entre els morts hi ha el ministre de l’Interior del Govern huti, no reconegut per la comunitat internacional i que va aconseguir el control de la capital iemenita ara fa dos anys. La presència d’alts càrrecs hutis a l’edifici podria ser la raó del bombardeig.
QUATRE MÍSSILS
Segons asseguren els testimonis, quatre bombes van caure de manera consecutiva sobre l’edifici, les dues últimes en el moment en què ja havien començat les tasques d’evacuació i rescat. «Un avió ha llançat un míssil contra la sala, i minuts després, un segon aparell ha bombardejat el lloc», va explicar un testimoni. «És un crim innoble perpetrat contra un lloc de dol», va afirmar un altre.
El portaveu del Ministeri de Sanitat va explicar en el transcurs d’una roda de premsa que s’havia fet una crida a tots els metges especialistes perquè anessin a «salvar els ferits» i als ciutadans perquè donessin sang. Així mateix, va demanar a les organitzacions internacionals que operen al Iemen que «compleixinels seus deures humanitaris» i «prestin atenció mèdica i tractament a les persones ferides».
Notícies relacionadesEls ferits van ser traslladats als hospitals en ambulàncies i vehicles privats, ja que els serveis d’emergència es van veure desbordats enmig d’una situació caòtica, tal com va poder constatar Efe. Al mateix temps, es van viure escenes de dolor, ja que moltes persones es van acostar al lloc per esbrinar el destí de parents i coneguts.
La coalició de països àrabs i sunnites va començar la seva campanya militar al Iemen el mes de març del 2015 en contra dels rebels xiïtes, que controlen la capital del país, Sanà, i en suport de les forces lleials al president Abdo Rabu Mansur Hadi, exiliat actualment a la capital saudita, Riad. Milers de civils han mort des d’aleshores en el conflicte bèl·lic i més de tres milions de persones s’han vist obligades a abandonar casa seva com a desplaçades de guerra, en un dels països més pobres del golf Pèrsic.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics