La gravació masclista de Trump desferma una tempesta en el Partit Republicà a un mes de les eleccions

Paul Ryan cancel·la un acte de campanya amb el magnat mentre altres dirigents li retiren el seu suport

 

  / REUTERS / MIKE SEGAR

2
Es llegeix en minuts

L'escàndol provocat pel vídeo del candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, amb comentaris lascius a les dones no para de créixer. Diversos dirigents de Partit Republicà han girat l'esquena al candidat, que s'ha vist obligat a canviar la seva agenda de campanya. Les seves disculpes no han servit de res.

Trump tenia previst viatjar aquest dissabte a Wisconsin i aparèixer amb el president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Paul Ryan, per primera vegada. Però Ryan ha decidit treure Trump de l'acte i el magnat ha optat per quedar-se a Nova York preparant el debat presidencial d'aquest diumenge amb Clinton, que segurament li retraurà els seus comentaris masclistes.

"Estic indignat pel que he sentit avui. A les dones se les ha de defensar i respectar. Espero que Trump tracti aquesta situació amb la serietat que es mereix i treballi per demostrar al país que respecta les dones molt més del que suggereix aquesta gravació", ha apuntat Ryan.

A més de les paraules Ryan, que ostenta el càrrec polític de més rang al país per a la bancada conservadora, s'hi ha unit les del president del Partit Republicà, Reince Priebus, i les del líder de la majoria al Senat, Mitch McConnell. També ha parlat l'exgovernador de Florida Jeb Bush, que ha fet un tuit condemnant "els reprovables comentaris de Trump degradant les dones"

Més dur ha sigut el cop que li ha arribat des de la mormona Utah, ja que els seu governador, Gary Herbert, li ha retirat el seu suport.

Gary Herbert

GOVERNADOR DE UTAH

Si bé no votaré Hillary Clinton, tampoc ho faré per Trump

I a més ha avisat que no té cap intenció de votar-lo en les eleccions de novembre. "Les declaracions de Trump, a més d'ofensives, són menyspreables . Si bé no votaré Hillary Clinton, tampoc ho faré per Trump", ha apuntat Herbert.

També des de Utah, l'exgovernador Jon Huntsman ha reclamat que Trump renunciï i que sigui el governador d'Indiana i aspirant republicà a vicepresident, Mike Pence, qui "lideri la candidatura".

Notícies relacionades

Davant la tempesta desfermada, Trump ha divulgat després de la mitjanit un vídeo al seu compte de Facebook en què es disculpa, de la seva manera, pels comentaris."He dit i he fet coses de què em penedeixo, i les paraules publicades avui en un vídeo que té més d'una dècada en són un exemple (...). Ja ho he dit: em vaig equivocar i demano disculpes", ha dit Trump, que tot seguit ha citat els escàndols sexuals dels Clinton.

"Hi ha una gran diferència entre les paraules i les accions d'altres persones. Bill Clinton ha abusat de dones i Hillary (Clinton) ha assetjat, atacat, avergonyit i intimidat les seves víctimes", ha afegit Trump en una declaració llegida. Trump i Clinton es veuran les cares aquest diumenge a Saint Louis (Missouri) en un debat que promet més tensió, encara, que el del 26 de setembre.