Clinton: "És horrible. No podem permetre a aquest home ser president"

La gravació de Trump desvia l'atenció de la filtració per Wikileaks d'uns discursos pagats de la candidata

Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton waves after the first presidential debate against Republican U.S. presidential nominee Donald Trump (not shown) at Hofstra University in Hempstead, New York, U.S., September 26, 2016. REUTERS/Adrees Latif      TPX IMAGES OF THE DAY

Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton waves after the first presidential debate against Republican U.S. presidential nominee Donald Trump (not shown) at Hofstra University in Hempstead, New York, U.S., September 26, 2016. REUTERS/Adrees Latif TPX IMAGES OF THE DAY / ADREES LATIF (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

La publicació del vídeo amb els comentaris lascius de Donald Trump ha caigut com una bomba en la campanya electoral a un mes just de les eleccions, el 8 de novembre, i abans del segon debat que aquest diumenge enfrontarà els dos candidats a la presidència. "És horrible. No podem permetre que aquest home sigui president", ha reaccionat la candidata demòcrata, Hillary Clinton. 

Reproduint la gravació de 'The Washington Post', la candidata demòcrata ha tuitejat que "les dones tenen el poder de parar Trump". Igualment l'han retuitejat diversos dirigents republicans que han reprovat les afirmacions del candidat a la presidència, entre ells al governador de Florida Jeb Bush, que ha afirmat: "Com a avi d'unes precisoses noies, no trobo cap disculpa per als reprovables comentaris de Donald Trump degradant les dones". 

Women have the power to stop Trump.https://t.co/tTgeqy51PUhttps://t.co/VH3woeAf9Q pic.twitter.com/NjvbkPsjPR

A quatre setmanes de les eleccions presidencials, el vídeo pot significar un gir definitiu en la campanya electoral. De moment, ha aconseguit desviar l'atenció sobre una altra filtració molt perjudicial per a Hillary Clinton: la divulgació, a càrrec de Wikileaks, dels discursos pagats de l'ara candidata, inclosos aquells pronunciats davant empresaris de Wall Street.

La filtració és el resultat del robatori per part de pirates informàtics de milers de correus electrònics del cap de la campanya de Clinton, John Podesta, que posteriorment va acusar d'això Rússia. Els documents són transcripcions dels discursos que Clinton va fer des que va deixar la secretaria d'Estat el 2013 fins a l'inici de la seva campanya presidencial i que, segons mitjans nord-americans, li van reportar prop de 26 milions de dòlars en honoraris.

LA FORTUNA I LA CLASSE MITJANA

En un dels fragments, extret d'un discurs pronunciat el 2014 davant membres de les financeres Golmand Sachs i BlackRock, Clinton departeix sobre la distància que la separa de la classe mitjana nord-americana.

"Al meu pare li encantava queixar-se de les grans empreses i del Govern, però vam tenir una educació de classe mitjana. Bones escoles públiques, accés a les atencions de la salut. Vam tenir la nostra petita casa unifamiliar", va explicar Clinton. "I ara, òbviament, estic bastant allunyada (d'això) per la vida que he viscut i l'economia, ja ho sabeu, de la fortuna que el meu marit i jo hem disfrutat, però no ho he oblidat", va afegit l'ara candidata demòcrata.

Notícies relacionades

En una altra transcripció d'un discurs pronunciat davant un banc brasiler el 2013, Clinton mostra el seu suport al lliure comerç, una posició molt diferent de la que està defensant durant la campanya davant un electorat que ha girat cap al proteccionisme als Estats Units.

La campanya de Clinton no ha confirmat l'autenticitat dels correus ni n'ha comentat el contingut.