CERIMÒNIA A JERUSALEM

Dirigents de tot el món donen l'últim adéu a Shimon Peres

Obama, Abbas, Bill Clinton i el rei Felip VI assisteixen als funerals d'Estat per l'expresident d'Israel

dcaminal35729718 a handout photo provided by the spanish royal household  cas160930132746

dcaminal35729718 a handout photo provided by the spanish royal household cas160930132746 / FRANCISCO GOMEZ

1
Es llegeix en minuts

Desenes de dirigents d'arreu del món, des de Barack Obama passant per Mahmud Abbàs o el rei d'Espanya, Felip VI, es troben a Jerusalem per assistir aquest divendres als funerals per l'expresident d'Israel i premi Nobel de la pau Shimon Peres que va morir dimecres als 93 anys.

Les restes mortals de Peres, considerat un dels arquitectes de l'Estat d'Israel i un dels impulsors dels acords de pau d'Oslo amb els palestins, han sigut traslladades a primera hora des del Parlament, on han estat exposades perquè els israelians li retessin tribut, al cementiri del Mont Herzl de Jerusalem, on rebran sepultura en un funeral amb presència de 34 caps d'Estat i govern estrangers.

El cotxe fúnebre escortat per un comboi de vehicles policials ha recorregut els carrers de Jerusalem fins a arribar al seu destí final, també un cementiri militar, situat al sud-oest de Jerusalem i on estan enterrats els 'grans de la nació'.

DISPOSITIU DE SEGURETAT HISTÒRIC

El dispositiu de seguretat al voltant de les exèquies de l'antic mandatari israelià, batejat amb el nom d''Ara és demà', està considerat el més gran de la història del país i implica només a Jerusalem el desplegament de 8.000 agents en diversos punts de l'urbs. Importants vies de la ciutat que envolten tant el cementiri com els hotels i punts neuràlgics per on passaran les comitives de polítics i dirigents internacionals estaran tallades des de primera hora fins que finalitzi el sepeli passat el migdia.

El Centre Peres de la Pau, a càrrec de la coordinació dels funerals juntament amb el Ministeri d'Afers Estrangers, ha confirmat l'arribada de 90 delegacions internacionals. Destaca la presència de Felip VI; els presidents dels Estats Units, Barack Obama; Mèxic, Enrique Peña Nieto; Alemanya, Joachim Gauck: França, François Hollande, Itàlia, Mateo Renzi; i el gran duc Enric, cap d'estat de Luxemburg. També destaca la presència del president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbàs.

DISCURS D'OBAMA

Notícies relacionades

Obama serà l'encarregat de tancar amb un discurs la cerimònia fúnebre en què també intervindran l'expresident nord-americà Bill Clinton, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el cap de l'Estat, Reuvén Rivlin, o l'escriptor israelià Amos Oz.

Durant la jornada d'ahir, dijous, més de 50.000 israelians van retre homenatge al fèretre exposat al Parlament israelià, cobert amb una bandera nacional i custodiat per una guàrdia d'honor.