Als 93 ANYS

Mor l'expresident d'Israel Shimon Peres

Considerat un dels arquitectes de l'Estat israelià, va rebre el Nobel de la pau per impulsar el procés de pau d'Oslo

  / AP / SEBASTIAN SCHEINER

 
Shimon Peres va ser un dels arquitectes de l’Estat d’Israel.

/

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ LECUMBERRI / JERUSALEM

L'expresident d'Israel i premi Nobel de la pau Shimon Peres ha mort aquesta matinada als 93 anys, dues setmanes després de patir un accident cerebrovascular, segons han informat fonts de l'Hospital Shiva, de la localitat de Tel Hashomer, als afores de Tel Aviv.

Des de fa anys, els israelians s'havien acostumat als problemes de salut de Shimon Peres, dels quals sempre es recuperava. En aquesta ocasió i després de quinze dies a l'hospital -hi va ingressar el 13 de setembre- en situació estable després de patir un vessament cerebral, molts apostaven que l'expresident aviat es recuperaria. No obstant, el cervell de l'emblemàtic polític israelià va patir danys irreversibles i les seves funcions vitals es van deteriorar de manera preocupant des de dimarts.

Ha mort en pau, sense patir i envoltat de la seva família, segons ha explicat el seu fill Chemi. "Hem sigut privilegiats per formar part de la seva família però sabem que tot Israel està de dol amb nosaltres, comparteix la nostra pèrdua i el nostre dolor", ha afegit durant la lectura de una carta en nom de tota la família a l'hospital.

ACTIU FINS AL FINAL

L'emblemàtic expresident havia tingut dos problemes cardíacs aquest any dels quals es va recuperar sense problema i es trobava actiu, viatjant i treballant en la seva fundació per la pau i el diàleg fins al dia que va patir el vessament cerebral.

"Fins a l'últim moment va viatjar i va tenir reunions amb líders mundials. Era commovedor acompanyar-lo i veure com els grans d'aquest món es presentaven davant seu amb la humilitat que té un deixeble davant un rabí, davant el seu mestre, per escoltar les seves opinions sobre la política internacional i la direcció que pren aquest món", ha assenyalat  a la premsa el seu gendre i metge personal, Rafi Walden.

Israel està oficialment de dol i el Govern es reuneix de forma excepcional aquest dimecres. Probablement el funeral de Peres se celebrarà divendres i hi assistiran personalitats de tot el món, començant potser per Barack Obama, segons publica la premsa israeliana. El mandatari nord-americà ha sigut un dels primers que han elogiar la figura del premi Nobel de la pau israelià i ha trucat personalment a la família de Peres per donar-los el condol.

"GEGANT DE LA POLÍTICA"

"Hi ha poques persones amb qui compartim aquest món que canvien el curs de la Història. I el meu amic Shimon va ser una d'elles", ha afirmat Obama en un comunicat, en què ha subratllat que l'expresident israelià no va renunciar mai a creure en la pau d'Israel amb els seus veïns.

També l'expresident dels EUA Bill Clinton, que va orquestrar la firma dels acords de pau d'Oslo entre israelians i palestins el 1993, ha qualificat Peres de "geni amb un gran cor". "Encara recordo com de feliç estava fa 23 anys quan va firmar els acords d'Oslo al jardí de la Casa Blanca, que obrien una esperançadora era en les relacions entre israelians i palestins", apunta Clinton en un comunicat.

Un "gegant de la política", un "gran de la nostra època", un "il·lustre home d'Estat", un "exemple per als joves", una veu que "despertava les consciències": els homenatges a Peres han començat a arribar de tot el món.

"El meu pare solia dir que només s'és gran quan la causa que es defensa és gran. I el seu interès era únicament servir el poble d'Israel", ha explicat, emocionat, el seu fill Chemi. "Va treballar sense descans per Israel des del primer dia de vida d'aquest Estat fins a l'últim dia de la seva pròpia existència", ha conclòs.  

IMPULSOR DELS ACORDS D'OSLO

Considerat un dels polítics israelians de més talla mundial per impulsar el procés de pau d'Oslo, que li va valer el Nobel de la pau juntament amb els líders palestí Iàssir Arafat i israelià Yitzhak Rabin, a Israel va culminar la seva carrera política de 70 anys al capdavant de la presidència, que va abandonar el 2014, i després d'ostentar nombrosos càrrecs.

Notícies relacionades

La seva contribució més reconeguda internacionalment va ser com a artífex juntament amb l'avui president palestí, Mahmud Abbàs, de l'acostament entre palestins i israelians, que va culminar el 1993 amb el reconeixement israelià de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) i viceversa.

D'acord amb analistes polítics locals, amb la seva mort s'acaba la generació d'aquells polítics arquitectes de l'Estat d'Israel, fundat el 1948.