GUERRA CIVIL A SÍRIA

L'alto el foc a Síria comença sota l'estreta tutela del Kremlin

Assad sosté que seguirà lluitant per reconquistar el país, mentre que els rebels recolzen amb cautela l'acord

Els experts temen que Damasc torpedini l'acord, que legitima la intervenció militar russa, mitjançant atacs amb artilleria

lpedragosa35496991 siria syria160912202555

lpedragosa35496991 siria syria160912202555 / ABD DOUMANY

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L'èxit de l’acord (entre els EUA i Rússia) dependrà de la voluntat de Moscou de posar fi als combats i d’extreure’s d’una guerra en termes honorables, pressionant Assad perquè congeli la situació militar i es comprometi a portar a terme un diàleg polític de calat amb l’oposició». En aquests termes es va pronunciar ahir, en un article publicat a la secció d’opinió del rotatiu en llengua anglesa 'The Moscow Times' el comentarista i analista polític rus VladímirFrolov.

Frolov, que arriba a qualificar el nou cessament d’hostilitats (CdH) d’«última possibilitat (per al Kremlin) cap a una sortida política digna d’una guerra que Rússia no pot guanyar», enumera en el seu escrit una infinitat d’obstacles, entre ells la «falta de confiança» entre Moscou i Washington, i l’existència d’«ingovernables i desconfiats aliats regionals» de les dues potències.

I precisament, ahir, hores abans de l’entrada en vigor de la primera treva, aquests socis regionals dels EUA i Rússia van donar mostres de la seva capacitat contestatària: els grups rebels, aliats d’Occident, van anunciar que emetrien un comunicat de suport a la treva, però expressant «dures reserves» als termes de l’alto el foc, mentre que el president sirià, Baixar al-Assad, de visita a Daraia, un suburbi de Damasc recentment conquistat pel seu Exèrcit, va prometre «reprendre tots els territoris en mans dels terroristes».

ELS PRÒXIMS PASSOS

Si la treva que va entrar en vigor ahir a les 19.00, hora de Síria, es manté durant 48 hores, aquesta es prolongarà. Si les armes aconsegueixen callar durant una setmana, Rússia i els EUA crearan un centre de comandament conjunt per portar a terme operacions militars conjuntes contra les milícies extremistes de l’autoproclamat Estat Islàmic, i de Fateh al-Xam, antic Jabhat al-Nusra, el lideratge del qual assegura haver renunciat als seus vincles amb Al-Qaida després d’haver canviat de nom el juliol passat. Els Estats Units i Rússia, amb poder de veto, acordaran tots dos els objectius militars a abatre, mentre que l’aviació d’Assad no podrà portar a terme atacs aeris a les zones on operin les aviacions russa i nord-americana, en un intent d’aturar els atacs indiscriminats contra civils i infraestructura no militar.

Un dels perills que l’acord descarrili procedeix d’aquest últim punt. Segons recorda Frolov, «l’acord no prohibeix a l’artilleria del règim o russa atacar objectius de l’antiga milícia Al-Nusra, ni tampoc imposa (a aquestes operacions) la possibilitat de veto dels EUA», cosa que de facto «permet a Assad torpedinar el cessament d’hostilitats». Aquesta branca extremista dels rebels combat en molts escenaris mà a mà amb faccions rebels més moderades, i la seva separació es preveu complicada.

Notícies relacionades

Les experiències prèvies d’altos el foc entre Occident i Moscou, tant a Síria com a Ucraïna, no donen pàbul a un excessiu optimisme. Els acords de Minsk II, que pretenien posar fi al conflicte a l’est d’Ucraïna entre separatistes prorussos i el Govern de Kíev sota els auspicis de França, Alemanya i Rússia s’han complert només a mitges. Malgrat que s’ha reduït el nivell de violència, el degoteig de morts és diari i el principal punt del pacte –la vigilància internacional de la frontera comuna entre Rússia i Ucraïna, per on entren subministraments i reforços militars des de Rússia– segueix sense aspecte de materialitzar-se.    

Punts bàsics de l'acord

6. Després que es redueixi la violència es treballarà per posar en marxa un procés de transició política que posi fi a la guerra.