COP D'EFECTE EN LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Trump viatja a Mèxic i rebaixa la retòrica després de mesos d'insults

El candidat republicà va acceptar la inesperada invitació de Peña Nieto

Onada de crítiques a la decisió del dirigent mexicà de reunir-se amb el magnat

Donald Trump i Enrique Peña Nieto arriben a la roda de premsa a la residència presidencial de Los Pinos, ahir.

Donald Trump i Enrique Peña Nieto arriben a la roda de premsa a la residència presidencial de Los Pinos, ahir. / REUTERS / HENRY ROMERO

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump va viatjar ahir al país fronterer que ha convertit en el principal boc expiatori dels problemes dels Estats Units. I durant la seva trobada amb el president mexicà, Enrique Peña Nieto, a la seva residència oficial de Los Pinos, va oferir una imatge molt més temperada i presidencialista del que és habitual en ell.

Malgrat el mal que les seves contínues envestides contra els mexicans han provocat en la relació bilateral, els dos dirigents van apel·lar al respecte mutu i es van mostrar disposats a cooperar eventualment per solucionar els problemes que creen la immigració il·legal i el narcotràfic a la frontera. Durant la seva reunió privada van parlar del mur que el multimilionari pretén construir al llarg de la frontera comuna, però, almenys de cara a la premsa, van obviar l'espinós assumpte de qui serà qui el pagarà.

Peña Nieto va afirmar que «el poble mexicà està dolgut pels comentaris» realitzats pel candidat republicà i, sense mencionar el nom de Trump, va criticar les «malinterpretacions» que s'han fet durant la campanya nord-americana respecte als mexicans. Però aquí es va quedar tot. El líder del Partit Revolucionari Institucional (PRI), el més impopular dels presidents mexicans de les últimes dècades, va tractar Trump amb una deferència extraordinària malgrat que el març passat va arribar a comparar-lo amb Hitler i Mussolini per condemnar la seva «retòrica estrident».

A Mèxic ningú entén que Peña Nieto invités Trump a visitar-lo, un gest que va estendre també a la demòcrata Hillary Clinton i que, pel que es va veure ahir, difícilment li donarà algun rèdit polític.

Tot al contrari que a Trump. El magnat immobiliari va aprofitar la invitació al vol, un gest que li donava una oportunitat d'or per presentar-se davant dels nord-americans com un polític dialogant i, de passada, acostar-se a l'electorat hispà que tant necessita per guanyar les eleccions. I ho va fer allunyant-se de l'estela xenòfoba i racista que arrossega des dels primers compassos de la seva campanya. Per primera vegada, ahir es va desfer en elogis cap als nord-americans d'origen mexicà, als quals va presentar com una «gent increïble» i «treballadors infatigables». També va parlar dels problemes de la frontera sense el catastrofisme que el caracteritza.

Poques hores després d'aquesta trobada, el candidat republicà tenia previst pronunciar un discurs a Arizona per presentar les línies mestres de la seva política immigratòria, que ha tractat de suavitzar en l'última setmana.

Notícies relacionades

L'«ENEMIC» / Des del primer instant de la seva candidatura, Trump va convertir Mèxic en una de les seves obsessions. Aquell 16 de juny del 2015 va prometre aixecar un mur a la frontera comuna i va acusar el país veí d'exportar «violadors», «criminals» i narcotraficants als Estats Units. Més tard es va referir al tercer soci comercial de Washington com d'«enemic» i fins i tot va amenaçar que confiscaria les remeses que els indocumentats mexicans envien a casa si Mèxic es nega a costejar els més de 8.000 milions de dòlars que costaria, segons els seus propis càlculs, la «bonica» barrera de ciment.

El republicà mai ha demanat perdó per cap de les seves afirmacions, per això la invitació de Peña Nieto ha generat rebuig i estupefacció entre els mexicans. «No el volem, rebutgem la seva visita», va dir a la CNN l'ex president, Vicente Fox. «No és benvingut. Els mexicans tenim dignitat i no acceptem el seu discurs d'odi», va afirmar l'ex primera dama, Margarita Zavala.