Almenys 14 morts en dos terratrèmols al centre d'Itàlia

Els sismes, registrats de matinada i que han provocat nombrosos ferits, també s'han sentit a Roma

Nombroses persones continuen atrapades sota la runa

ITA02. AMATRICE (ITALIA), 24/08/2016.- Fotografía de viviendas afectadas luego de un terremoto de 6.2 de magnitud hoy, miércoles 24 de agosto de 2016, en Amatrice (Italia). Tres personas fallecieron hoy en Italia, dos en la localidad de Pescara del Tronto, en la Región de Marcas, y otra en Accumoli, en la región del Lacio, como consecuencia de un terremoto de 6 grados en la escala abierta de Richter que ha sacudido el centro del país. Los fallecidos en Pescara del Tronto son una pareja de ancianos, según los medios locales que citan fuentes de los Carabineros. EFE/EMILIANO GRILLOTTI

ITA02. AMATRICE (ITALIA), 24/08/2016.- Fotografía de viviendas afectadas luego de un terremoto de 6.2 de magnitud hoy, miércoles 24 de agosto de 2016, en Amatrice (Italia). Tres personas fallecieron hoy en Italia, dos en la localidad de Pescara del Tronto, en la Región de Marcas, y otra en Accumoli, en la región del Lacio, como consecuencia de un terremoto de 6 grados en la escala abierta de Richter que ha sacudido el centro del país. Los fallecidos en Pescara del Tronto son una pareja de ancianos, según los medios locales que citan fuentes de los Carabineros. EFE/EMILIANO GRILLOTTI / EMILIANO GRILLOTTI (EFE)

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

A les 3.38 hores i a les 4.35 de la matinada d'aquest dimecres dos terratrèmols de magnitud 6.0 i 5.4, definits per Protecció Civil com a "sismes severs", han sacsejat la zona on conflueixen les regions del Lazio (Roma), l'Úmbria (Perugia) i les Marques (Ancona), al centre d'Itàlia, i han provocat almenys 14 morts, nombrosos ferits i danys ingents a pobles i ciutats.  

"La meitat del poble s'ha enfonsat", ha explicat a les cinc de la matinada Sergio Pirozzi, alcalde d'Amatrice, ciutat medieval amb nombrosos edificis i monuments històrics, que sembla ser la localitat més afectada, a més de la localitat apenínica d'Accumoli. Les primeres informacions indicaven que a les basíliques de Assís no s'han produït danys.

A primera hora de la matinada, a la majoria de les poblacions afectades els habitants es trobaven reunits a l'aire lliure i als camps de futbol, com els ensenyen en els assajos periòdics d'emergències sísmiques.

Les magnituds dels dos terratrèmols, que han tingut lloc a només uns quatre quilòmetres de profunditat, han tingut una intensitat comparable al sisme (6,3) que es va produir en l’Aquila l'abril del 2009, encara que el context és diferent, perquè els epicentres dels d'aquesta matinada es troben en els anomenats Monts de Rieti, que pertanyen a la serralada dels Apenins i estan poc poblats. No obstant, a totes les localitats que van des de l'Adriàtic fins al centre de la península, com Pescara, Ascoli Piceno i altres centres menors, Protecció Civil informava de l'enfonsament de carrers i la caiguda d'edificis, sostres i balcons. A més, es dóna la circumstància que es tracta de zones que a l'estiu es poblen de turistes que trien la muntanya per a les seves vacances.

Notícies relacionades

Menys de mitja hora després del sisme, el centre operatiu de Protecció Civil ja es trobava reunit per recollir informacions i coordinar els primers socors d'emergència.

Segons l'organisme, les zones més afectades es trobarien a les províncies d'Ascoli Piceno, Fermo i Macerata, on a amb les primeres llums del dia moltes persones es trobaven encara bloquejades a les seves vivendes. El sisme ha despertat els habitants de mig Itàlia, des de Nàpols fins a Bolonya, passant per Roma.