PRECAMPANYA ELECTORAL AL PAÍS VEÍ

Sarkozy anuncia a Facebook que serà candidat a la presidència de França el 2017

Després de publicar dos llibres, la popularitat de l'excap de l'Estat creix en els sondejos d'opinió

El seu ideari polític es basa en la 'veritat', 'identitat', 'competitivitat' i 'llibertat'

undefined35264959 file photo of nicolas sarkozy  head of france s les republic160822212645

undefined35264959 file photo of nicolas sarkozy head of france s les republic160822212645 / VINCENT KESSLER

3
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO SÁNCHEZ / PARÍS

“He decidit ser candidat a les presidencials del 2017. França exigeix que li donem tot”. Amb aquest missatge Nicolas Sarkozy ha anunciat la seva candidatura a les eleccions presidencials. Amb l'anunci de la publicació del seu últim llibre, 'Tot per França', el líder del partit de l'oposició Els Republicans (LR), ha aclarit tots els dubtes sobre les seves pretensions polítiques.

“Vaig sentir que tenia la força per liderar aquest combat en un moment tan tempestuós de la nostra història”. Amb aquest missatge, plasmat en la contraportada de la seva última obra, que sortirà a la venda dimecres que ve, i divulgat a través del seu compte de Twitter, Sarkozy marca la seva entrada en la campanya presidencial. 'Tot per França' no és només un llibre, també és una declaració d'intencions. Amb el títol 'Grans desafiaments a afrontar', el líder dels Republicans presenta l'esquema del seu programa polític: “la veritat”, “la identitat”, “la competitivitat”, “l'autoritat” i “la llibertat”. Cinc eixos essencials que vertebren el seu ideari polític per a França.

Per Nicolas Sarkozy, “els pròxims cinc anys estaran protagonitzats per tota mena de perills, però també per tota esperança”. L'expresident francès assegura que ha dubtat sobre la seva candidatura: “una vegada i una altra he analitzat els resultats del debat". "He intentat ser el més honest possible vis-à-vis dels altres, tant de la meva família, com de mi mateix”, ha assegurat. Després dels dubtes, la decisió: “Ha sigut com un alleujament, l'evidència s'ha imposat”.

Així, Sarkozy ha aconseguit convertir la seva entrada en campanya en tot un esdeveniment. Amb la publicació de 'Tot per França', el seu segon llibre des de començament d'any, l'excap d'Estat ha aconseguit empetitir la competència.

Amb la venda de més de 100.000 exemplars de l'obra 'França per la vida' (Edicions Plon), publicada al gener, Sarkozy ha trobat una nova estratègia electoral: l'oportunitat de tornar a connectar amb els militants que, segons l'expresident, si estan disposats a pagar 19,90 euros pel llibre i a esperar hores per a una signatura, seran els primers a votar en les eleccions primàries del partit.

CREIX LA POPULARITAT DE SARKOZY

Els sondejos sembla que confirmen l'eficàcia d'aquesta estratègia. Els últims mesos, la popularitat de Sarkozy ha augmentat entre 7 i 10 punts entre els simpatitzants dels Republicans. Des del seu retorn a la vida política, el novembre del 2014, els sondejos d'opinió han basculat amb resultats més que oposats. El 26 de maig, un sondeig realitzat pel setmanari 'Marianne' assegurava que si Sarkozy decidís presentar-se com a candidat a les primàries seria clarament batut per qualsevol dels seus adversaris (Alain Juppé, més moderat i principal favorit entre els simpatitzants dels LR, François Fillon Bruno Le Maire) en la segona volta.

No obstant, tan sols tres mesos després, diferents enquestes asseguren que el seu principal adversari, l'exministre Alain Juppé, no compta amb gens d'avantatge si tots dos s'enfrontessin cara a cara. La celebració de les eleccions primàries de la dreta i del centre, que tindran lloc entre els dies 20 i 27 de novembre, aclarirà tots els dubtes entre els 13 candidats que ja s'han apuntat a la cursa per les presidencials.

Notícies relacionades

Els sondejos entre els simpatitzants no són els únic que marquen un futur encoratjador per a Sarkozy. Segons una enquesta realitzada per 'Les Echos' i Radio Classique, sobre les personalitats que “més bé podrien defensar els interessos de França a escala internacional”, Nicolas Sarkozy reuneix el 21% dels vots, enfront del 12% de François Hollande. Molt de prop el segueix Marine Le Pen, líder del partit d'extrema dreta, el Front Nacional, amb el 20%. No obstant, és Alain Juppé el vencedor del sondeig, amb el 39% dels vots.

I és que, si en alguna cosa estan d'acord els sondejos és en la perduda de popularitat de l'actual president de França. Segons l'última enquesta realitzada per l'institut Ipsos-Sopra Steria i publicat pel diari 'Le Monde', la popularitat de François Hollande no ha deixat de caure François Hollandeen picat els últims mesos. En aquest context, Alain Juppé continuaria guanyant suport, mentre que Nicolas Sarkozy i Marine Le Pen consolidarien i estabilitzarien la seva popularitat.