Fidel Castro reapareix amb una nova reflexió escrita d'aire intimista en el seu 90 aniversari

Maduro viatja a l'Havana per sumar-se als actes oficials amb motiu de l'efemèride

L’exmandatari cubà va anar amb el seu germà i Maduro a un acte d’homenatge pel seu aniversari / FOTO: AFP/ISMAEL FRANCISCO VIDEO:ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EFE / L'HAVANA

El líder de la revolució cubana, Fidel Castro, comparteix aquest dissabte, dia del seu 90 aniversari una nova "reflexió" a la premsa oficial cubana. Encara que aborda temes com les armes nuclears i no es deixa al tinter una crítica al president dels Estats Units, Barack Obama, l'escrit és un dels més personals i extensos escrits el dirigent

"Vaig néixer en un territori anomenat Birán, a la regió oriental de Cuba. Amb aquest nom se'l coneix, encara que mai hagi aparegut en un mapa", comença l'article, un dels molts, tot i que cada vegada més esporàdics, que ha escrit Castro des que fa una dècada la salut el va obligar a delegar el poder en el seu germà Raúl. En l'escrit recorda també els "molt durs" anys de la seva infància, un viatge en què va acompanyar el seu pare, l'espanyol Ángel Castro, i la mort d'aquest poc abans de la Revolució i després de patir "bastant" per l'absència dels seus fills.

La superpoblació

Castro fa també una crida a la pau, alerta de la superpoblació com el principal risc a què s'enfronta la humanitat i al·ludeix amb sorna als centenars de vegades que el seu en un altre temps enemic acèrrim va voler liquidar-lo."Jo gairebé em reia amb els plans maquiavèl·lics dels presidents dels Estats Units", escriu. 

Es desconeix si compareixerà en alguns dels actes programats per celebrar el seu aniversari. El comandant no apareix en públic des de l'abril passat, quan va intervenir en el setè Congrés del Partit Comunista de Cuba (PCC) amb un discurs que va sonar a comiat.

El diari oficial 'Granma'  ha publicat aquest dissabte, a preus populars, un suplement especial amb el nom de "Fidel", en què recull articles i fotografies històriques, amb èmfasi en l'impuls a la sanitat i l'educació que sempre van obsessionar l'exgovernant. Un conegut tabaquer ha confeccionat un puro gegant.

Notícies relacionades

A l'illa ha arribat ha arribat en les últimes hores per sumar-se a la celebració el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que a més d'aliat polític és un visitant assidu dels Castro, com ho va ser el seu antecessor, el desaparegut Hugo Chávez. Es preveu que Maduro participi en els fastos oficials del seu aniversari que tindran lloc al teatre Karl Marx de l'Havana per l'aniversari de Fidel, que ha rebut així mateix les felicitacions d'altres dels seus amics bolivarians, com els presidents de Bolívia, Evo Morales, i de Nicaragua, Daniel Ortega.

Des de Rússia, històrica aliada de l'illa socialista, ha arribat també la salutació del president Vladímir Putin, que ha destacat l'enorme aportació de Castro a les relacions d'amistat entre l'Havana i Moscou i que el va qualificar d'"insigne estadista que ha dedicat tota la seva vida al servei del poble de Cuba".