La carrera cap a la Casa Blanca

Obama passa la seva torxa a Clinton

El president dibuixa Trump com un "demagog autòcton" que amenaça els valors dels EUA i desmunta el seu retrat pessimista del país

JIM YOUNG (REUTERS)

Obama passa la seva torxa a Clinton
Obama passa la seva torxa a Clinton
Tercera jornada de la convenció demòcrata de Filadèlfia.

/

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El “viatge increïble” de Barack Obama. El primer president negre dels Estats Units, el polític que fa vuit anys va entusiasmar una bona part del país i del món amb el seu missatge d'esperança, ja albira a l'horitzó pròxim la porta de sortida de la Casa Blanca. Està, com va dir ahir a la nit en un aclamat discurs a la Convenció Demòcrata de Filadèlfia, “a punt per passar el testimoni”. I està convençut de la urgència que el país, com ell, el posi en mans de la candidata demòcrata, Hillary Clinton, sobretot perquè en aquestes “eleccions atípiques” l'altra opció és el candidat republicà, Donald Trump, a qui va definir com un “demagog autòcton” que amenaça els valors democràtics dels EUA.

No queda ni un ressò de la dura batalla intestina que Obama i Clinton van lliurar fa vuit anys i que va deixar unes ferides que van començar a cicatritzar quan li va proposar ser la seva secretària d'Estat. En el seu discurs Obama va assegurar que “no hi ha hagut mai un home o una dona més preparat per ser president dels EUA”, i va fer la més ardent defensa possible de l'ex primera dama. Va parlar de la “mare i àvia” i de la seva “intel·ligència, seny i disciplina” i la va definir com una “líder”, “lluitadora, dona d'estat, servidora pública i patriota”. No és estrany que es mostrés segur que “el partit queda en bones mans”. Ni que quan acabés la seva intervenció i Clinton aparegués per primera vegada a l'escenari del Wells Fargo Center, on avui acceptarà la seva nominació, es fonguessin en un llarga i sentida abraçada.

L'aliança és real. I, per Obama, imprescindible per mantenir el seu llegat i la direcció política i ideològica que ha marcat per al país en els seus set anys i mig de mandat, una direcció ara amenaçada per Trump.

DESMUNTANT TRUMP

Aquesta amenaça Obama la va dibuixar amb més detall i urgència del que ha fet mai fins ara. I va llançar un atac sense quarter contra Trump contrastant el retrat apocalíptic del país que està traçant el magnat immobiliari amb una visió optimista, que reconeix que persisteixen reptes i feina per fer però es concentra en els èxits i avanços, des de la reforma de la sanitat fins a la legalització del matrimoni gai. “Amèrica ja és gran. Amèrica ja és forta. I us prometo que la nostra força i la nostra grandesa no depenen de Donald Trump”, va dir en un moment de la intervenció.

Obama va denunciar que Trump “no està oferint solucions reals. Només ofereix eslògans i por”. Va atacar moltes de les explosives declaracions del magnat immobiliari, com la defensa de la tortura, la proposta de vetar l'entrada a tots els musulmans als EUA o la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic. (“El somni americà no és res que un mur pugui contenir mai”, va dir). Li va recriminar haver dit que les Forces Armades eren un “desastre”, haver suggerit que “els EUA són febles” o haver dit “a aliats de l'OTAN que van estar al nostre costat després de l'11-S que han de pagar si volen la nostra protecció”, a la vegada que “adula Putin i alaba Saddam Hussein”.

AMENAÇA A LA DEMOCRÀCIA

L'argumentació d'Obama anava a un lloc molt més profund que el mer repàs de barbaritats dialèctiques o a qüestionar les credencials de Trump, a qui va qüestionar fins i tot com a empresari, i va al·ludir que ha deixat en els seus negocis “una reguera de demandes, i treballadors impagats i gent que se sent enganyada”. El candidat republicà, en el seu retrat, és una verdadera amenaça per a la democràcia nord-americana.

“El nostre poder no ve d'un autodeclarat salvador que promet que per si mateix pot restaurar l'ordre. No volem ser regits”, va recordar el president, que, encara que és conscient de la possibilitat d'una victòria de Trump, va deixar un missatge d'esperança política. “Qualsevol que amenaça els nostres valors -feixistes, comunistes, gihadistes o demagogs autòctons- sempre acabaran fracassant”, va dir Obama, que va assegurar que Trump “està menysvalorant el poble nord-americà. No som fràgils o espantadissos”.

"FEU PER HILLARY EL QUE VAU FER PER MI"

Notícies relacionades

Obama sap, això sí, que per evitar una presidència de Trump és imperatiu que la majoria de nord-americans comparteixin la seva visió i, sobretot, posin, com ell, l'esperança en Clinton. I per això també va començar el que prometen ser tres mesos intensos d'esforços personals per mobilitzar el vot. “La democràcia no és un esport d'espectadors”, va dir, i va reconèixer la polarització que provoca Clinton però també va instar a superar recels davant la dimensió de l'altra opció (“Si et prens seriosament la nostra democràcia, no et pots permetre quedar-te a casa només perquè no s'alinea amb tu en tots els temes”, va dir).

I va acabar amb un prec. “Us demano que feu per Hillary el que vau fer per mi. Us demano que us uniu a mi per rebutjar el cinisme i la por i apel·lar al millor de nosaltres, per elegir Hillary Clinton com a pròxima presidenta dels EUA i mostrar al món que encara creiem en la promesa d'aquesta gran nació”.