LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Les 5 raons per les quals Donald Trump guanyarà les eleccions segons Michael Moore

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a post Republican Convention campaign event in Cleveland, Ohio, July 22, 2016. REUTERS/Carlo Allegri / CARLO ALLEGRI (REUTERS)

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a post Republican Convention campaign event in Cleveland, Ohio, July 22, 2016.  REUTERS/Carlo Allegri
FILE - In this June 9, 2016, file photo, director Michael Moore reacts as he poses for photographers at the photo call of his new film, ’Where To Invade Next’ in London. Moore said during an online edition of HBO’s Real Time with Bill Maher in July 20, 2016, that he thinks Republican Donald Trump is going to win the upcoming presidential election. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP, File)

/

4
Es llegeix en minuts

El cineasta Michael Moore, conegut per les seves opinions progressistes i crítiques amb la violència armada als EUA, amb les polítiques de George W. Bush i amb les grans multinacionals, ha tornat a l'actualitat política pels seus auguris sobre qui serà el pròxim president dels EUA. Segons el guanyador d'un Oscar per 'La masacre de Columbine', Donald Trump guanyarà les eleccions del novembre. Així ho defensa en un post a la seva pàgina web i al seu perfil de Facebook que ha titulat '5 reasons why Trump will win' ('5 raons per les quals Trump guanyarà').

"Sento ser el que porti males notícies", comença Moore el seu article en el qual recorda que l'estiu passat ja va augurar que Trump seria el candidat republicà a la Casa Blanca. "Ara tinc notícies pitjors i més depriments: Donald Trump guanyarà al novembre. Aquest miserable, ignorant, pallasso a temps parcial i sociòpata a temps complet serà el nostre pròxim president". I apunta els 5 motius que el porten a fer aquesta afirmació.

1. Els estats del cinturó industrial dels EUA 

Moore sosté que Trump centrarà la seva campanya en els 4 estats demòcrates del cinturó industrial dels EUA: Michigan --estat natal de Moore--, Ohio, Pennsilvània i Wisconsin. Quatre estats que tradicionalment voten demòcrata en les presidencials però que des del 2010 han elegit governadors republicans (amb la recent excepció de Pennsilvània). El cineasta apunta que en les primàries de Michigan Trump va rebre més vots que Hillary Clinton, avança l'exprimera dama en les enquestes a Pennsilvània i hi ha un empat a Ohio. I ho explica recordant que els Clinton han recolzat el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA) i l'Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica (TPP), a més d'altres polítiques comercials que han perjudicat l'economia d'aquests estats. Trump utilitzarà aquest fet per atraure la classe treballadora d'aquests estats. "Tot el que Trump necessita per guanyar és sumar els vots dels estats tradicionalment republicans, que mai votaran Hillary Clinton, i els d'aquests 4 estats del cinturó industrial. No necessita Florida, ni Colorado o Virginia. Només Michigan, Ohio, Pennsilvània i Wisconsin", assenyala.

2. L'empipada de l'home blanc

Els Estats Units dominats per homes toquen al seu fi. Moore sosté que l'electorat masculí de raça blanca sent que perd el control, que el poder se'ls escapa de les mans i que la seva supremacia està en perill. Aquesta sensació, apunta el cineasta, farà que aquests votants recolzin Trump al novembre davant la candidatura de qui, si guanyés, seria la primera dona presidenta dels EUA. "Pensen, després de vuit anys amb un president negre dient el que s'ha de fer, ¿ara se suposa que hem de quedar-nos asseguts i acceptar vuit anys d'una dona donant ordres? Després seran vuit anys de gais a la Casa Blanca! Després els transsexuals! Pots veure cap on porta tot això. Els animals tindran garantits drets humans i un refotut hàmster serà president. Això s'ha d'aturar", escriu Moore amb ironia.

3. El problema de Hillary

En aquest punt, Moore recorda que, encara que li agrada Hillary, va prometre no tornar a votar-la després que ella recolzés la guerra de l'Iraq. "Trencaré la meva promesa per evitar que un protofeixista es converteixi en el nostre comandant en cap, tot i que crec que Clinton trobarà la manera de ficar-nos en alguna operació militar. És un falcó, a la dreta d'Obama", afirma abans d'apuntar el principal problema perquè Trump sortirà victoriós: "El nostre pitjor problema no és Trump. És Hillary. No és popular, gairebé un 70% de l'electorat pensa que no és de fiar i que és deshonesta. Representa la vella política, sense creure en res més que en allò que et permeti sortir elegit", raona. "No agrada a les dones joves ni als 'milenials' (...) Cap demòcrata ni independent anirà a les urnes el 8 de novembre excitats com quan van votar per Obama en les presidencials o per Bernie Sanders en les primàries. Aquell entusiasme no existeix", argumenta Moore abans de concloure que com que del que es tracta en aquestes eleccions és de quin partit treu a més gent de casa per anar a votar, Trump té totes les de guanyar.

4. El vot deprimit de Bernie Sanders

Tots els votants de Bernie Sanders votaran per Clinton, assegura Moore. El problema és que serà el que es diu un "vot deprimit", és a dir, explica el cineasta, "el votant no mobilitzarà altres cinc votants a recolzar Hillary. No realitzarà una tasca de voluntari 10 hores al mes a favor de l'elecció de la candidata demòcrata. No parlarà amb passió quan se li pregunti per què vota Hillary. Un votant deprimit". Molts dels votants de Sanders són joves. No votaran Trump, però es quedaran a casa, augura Moore, que sosté que Hillary Clinton haurà de fer alguna cosa si vol assegurar-se el seu suport.

5. L'efecte Jesse Ventura

Notícies relacionades

Finalment no es pot subestimar els que Moore anomena 'anarquistes d'armari'. Aquells votants que ja al col·legi electoral, en la intimitat que dóna la cortina on pots marcar el teu vot, decideixen no seguir les normes preestablertes. "I per això, i per l'empipada que molts senten pel sistema polític, milions de persones votaran Trump. No perquè estiguin d'acord amb ell, no perquè els agradi, sinó només perquè poden fer-ho, només per empipar el sistema". Recorda Moore quan, als 90, l'estat de Minessota va elegir governador Jesse Ventura, professional de la lluita lliure. I explica: "No ho van fer perquè fossin estúpids o pensessin que Jesse Ventura era un home d'Estat o un intel·lectual. Ho van fer perquè podien. Minnesota és un dels estats més intel·ligents del país. També és un dels estats amb un sentit de l'humor negre i votar per Ventura va ser la seva manera de fer una broma al malalt sistema polític. Això passarà amb Trump".

Malgrat aquests auguris, Moore promet un nou post per a la setmana que ve en el qual analitzarà el taló d'Aquil·les de Trump i presentarà les seves receptes per derrotar-lo.