Valls, escridassat a Niça abans del minut de silenci en homenatge a les víctimes de l'atemptat

Sarkozy se suma a les dures crítiques contra la política antiterrorista del Govern

Esbroncades al primer ministre francès d’Interior, Manuel Valls, a l’arribar a Niça. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El primer ministre de França, Manuel Valls, ha sigut escridassat aquest dilluns a Niça a l'arribar al passeig dels Anglesos, poc abans de les 12.00 hores, per participar en el minut de silenci decretat a tot el país en honor a les víctimes de l'atemptat de dijous.

L'homenatge ha sigut multitudinari a l'escenari de la matança en què van morir 84 persones. La tensió era palpable en l'ambient quan la comitiva del primer ministre ha fet acte de presència. Molts ciutadans han rebut Valls amb crits i reclamant la seva dimissió, mentre aplaudien vivament els policies i els serveis d'auxili.

ACUSACIONS DE SARKOZY

L'atemptat de Niça, el tercer que viu França en 18 mesos i a 10 mesos de les eleccions presidencials, ha fet saltar definitivament pels aires la unitat de la classe política mostrada després de l'atac a 'Charlie Hebdo', el gener del 2025.

Les crides del president François Hollande a preservar la “cohesió nacional” no han impedit les crítiques reiterades de l'oposició a la política antiterrorista del Govern, que poden avivar les tensions d'una societat confrontada a la vegada a l'augment del gihadisme i al populisme de l'extrema dreta.

A les acusacions llançades per l'ex primer ministre Alain Juppé -candidat a les primàries del seu partit, Els Republicans, per liderar la carrera cap a l'Elisi-, que va retreure a l'Executiu no haver fet prou per evitar el drama de Niça, s'hi ha unit aquest diumenge Nicolas Sarkozy, principal rival de Juppé en la lluita interna per encapçalar el cartell electoral del 2017.

ELLS O NOSALTRES

L'expresident francès ha dit en una entrevista a la cadena de televisió TF1 que “no s'ha fet tot el que s'hauria d'haver fet des de fa 18 mesos”. “Estem en guerra, en una guerra total. Els nostres enemics no tenen tabús, fronteres ni principis, així que utilitzaré paraules fortes: seran ells o nosaltres”.

Per guanyar aquesta guerra, el cap de files d'Els Republicans ha aconsellat al Govern anomenar l'enemic pel seu nom, i ha subratllat que l'autor de l'atac contra la multitud que havia anat a veure els focs artificials al passeig dels Anglesos va seguir una manera d'actuar recomanada per Daesh a internet.

“S'ha de deixar de dir que són desequilibrats. Estem davant d'un terrorisme islàmic i hem d'estar decidits a combatre'l”, ha insistit. A continuació, ha enumerat una sèrie de propostes.

Entre elles, tipificar com a delicte la consulta de webs gihadistes; expulsar del país els estrangers que figurin als fitxers de la policia com a radicalitzats; col·locar els nacionals sota arrest domiciliari amb un braçalet electrònic; crear centres de desradicalització a les presons i aïllar tots els condemnats per delictes vinculats amb l'islamisme radical.

Notícies relacionades

A més, proposa donar a les delegacions del Govern la potestat per tancar mesquites que tinguin qualsevol vincle amb el salafisme i expulsar els imams radicals. En aquesta última iniciativa Sarkozy coincideix amb el Front Nacional.

El primer ministre, Manuel Valls, i el titular d'Interior, Bernard Cazeneuve, han respost a Sarkozy defensant el balanç de l'Executiu i recordant-li que va ser precisament sota el seu mandat quan es van suprimir nombrosos llocs de policia. “Cap govern ha fet tant per lluitar contra el terrorisme”, han assenyalat.