TRADICIÓ FUNESTA

La 'Kim Kardashian pakistanesa', assassinada "per honor" pel seu germà

La model i activista Qandeel Baloch, tota una celebritat a la xarxa pels seus vídeos, rebutjava els matrimonis concertats

kardashianpaqui

kardashianpaqui

2
Es llegeix en minuts

El germà de la celebritat i activista pakistanesa Qandeel Baloch, coneguda com la Kim Kardashian del seu país, ha confessat que la va matar "sense remordiments". Aquest diumenge passat ha confessat, després de ser detingut, que la va estrangular "per honor i sense remordiments" com a represàlia contra les publicacions de la noia a internet, on penjava imatges personals de contingut eròtic, en alguns casos, i prohibit per les faccions més conservadores del país.

En la roda de premsa, el germà de la víctima ha confessat que l'activitat de Baloch a les xarxes socials va ser el detonant que el va impulsar a acabar amb la seva vida. "No em penedeixo de res. No tinc remordiments", ha manifestat Muhammad Waseem davant els mitjans sota custòdia policial.

"LI VAIG DONAR UNA PASTILLA ABANS"

Baloch -que en realitat es deia Fauzia Azeem- va ser primer incapacitada "amb una pastilla" i posteriorment assassinada al seu domicili familiar durant el cap de setmana passat. "La seva actitud s'havia convertit en una cosa que no podia suportar", va afegir Muhammad. "No es va adonar de res, li vaig donar una pastilla abans de matar-la", ha explicat durant la seva declaració, recollida pel diari pakistanès 'Dawn'.

Només fa unes setmanes, Baloch explicava en una entrevista com va rebutjar sotmetre's a un matrimoni concertat quan tenia 17 anys, i en aquella conversa reivindicava el poder de la dona per lluitar per aconseguir els seus objectius.

Els mateixos pares de la noia han explicat a la policia que el seu germà i assassí ja l'havia amenaçat diverses vegades arran de les seves publicacions a les xarxes socials, i l'havia comminat a deixar de penjar coses a internet. Ella sempre s'hi va negar.

Segons la policia, la noia no havia sol·licitat protecció oficial. No obstant, el diari local 'The Express Tribune' assegura que Baloch havia demanat en repetides ocasions al Ministeri d'Interior pakistanès que la protegís.

CRIMS D'HONOR

Aquest cas ha tornat a desencadenar la polèmica sobre els anomenats 'crims d'honor' contra les dones pakistaneses, justificats pels sectors més reaccionaris contra l'expansió dels drets i llibertats de la dona al país centreasiàtic.

Notícies relacionades

Baloch, de 26 anys, penjava imatges de la seva persona a la seva pàgina de Facebook (on acumula gairebé 800.000 seguidors) al costat de missatges que criticaven "la perspectiva ortodoxa típica" de la població pakistanesa.

Més de 500 persones -dones, la pràctica totalitat- moren cada any al Pakistan per crims d'aquesta mena, particularment centrats en les dones però que s'estenen a tot tipus de pràctiques que "avergonyeixen" una comunitat. L'any passat, hi va haver gairebé 1.000 crims d'honor.