El president de Colòmbia i el líder de les FARC segellen la pau a l'Havana

A l'acte hi assisteixen el secretari general de l'ONU i el secretari d'Estat dels EUA

HAB01. LA HABANA (CUBA), 23/06/2016.- El delegado de las FARC en Cuba, Rodrigo Londoño Echeverri, alias Timochenko (d) y el presidente de Colombia, Juan Manuel Santos (i) junto a el presidente de Cuba, Raúl Castro (c) sostienen en sus manos el acuerdo de paz entre el Gobierno colombiano y las FARC, durante la ceremonia en La Habana (Cuba) hoy, jueves 23 de junio de 2016, del acuerdo para el cese al fuego en Colombia. El acto para oficializar el acuerdo de cese al fuego bilateral y definitivo en Colombia comenzó hoy en La Habana, encabezado por el presidente Juan Manuel Santos y por Timochenko, máximo líder de las FARC, y con la asistencia de seis presidentes de la región y el secretario general de la ONU. EFE/ALEJANDRO ERNESTO

HAB01. LA HABANA (CUBA), 23/06/2016.- El delegado de las FARC en Cuba, Rodrigo Londoño Echeverri, alias Timochenko (d) y el presidente de Colombia, Juan Manuel Santos (i) junto a el presidente de Cuba, Raúl Castro (c) sostienen en sus manos el acuerdo de paz entre el Gobierno colombiano y las FARC, durante la ceremonia en La Habana (Cuba) hoy, jueves 23 de junio de 2016, del acuerdo para el cese al fuego en Colombia. El acto para oficializar el acuerdo de cese al fuego bilateral y definitivo en Colombia comenzó hoy en La Habana, encabezado por el presidente Juan Manuel Santos y por Timochenko, máximo líder de las FARC, y con la asistencia de seis presidentes de la región y el secretario general de la ONU. EFE/ALEJANDRO ERNESTO / Alejandro Ernesto (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'acte per oficialitzar l'acord d'alto el foc bilateral i definitiu a Colòmbia s'està portant a terme en aquests moments a l'Havana, encapçalat pel president Juan Manuel Santos i per Rodrigo Londoño "Timochenko", màxim líder de les FARC, i amb l'assistència de sis presidents de la regió i el secretari general de l'ONU.

La cerimònia, que va arrencar amb un aplaudiment i els sons de l'himne colombià, se celebra al saló de protocol d'"El Laguito", escenari de la firma d'anteriors acords del procés de pau colombià, que va començar el novembre de 2012 i que té la seva seu permanent a l'Havana.

Participen en l'acte el president de Cuba i amfitrió, Raúl Castro, així com el canceller de Noruega, Borge Brende, en representació dels països garants del procés de pau, a més dels mandataris de Veneçuela, Nicolás Maduro, i de Xile, Michelle Bachelet, com a nacions acompanyants dels diàlegs de pau.

També han viatjat a Cuba per ser testimonis de l'històric acord els presidents de la República Dominicana, Danilo Medina, com a responsable 'pro tempore' de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i del Carib (CELAC); el del Salvador, Salvador Sánchez Cerén, i el de Mèxic, Enrique Peña Nieto.

SECRETARI GENERAL DE L'ONU

Com a convidat especial, hi assisteix el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, així com els presidents del Consell de Seguretat, Francois Delattre, i de l'Assemblea General de l'ONU, Mogens Lykketoft.

El Govern colombià i les FARC donaran a conèixer i firmaran l'acord anunciat ahir per arribar a un cessament el foc bilateral i definitiu a Colòmbia, un pas decisiu per posar fi a més de cinc dècades de conflicte al país sud-americà i que aclareix el camí cap a l'acord definitiu de pau.

Notícies relacionades

El pacte inclou aspectes medul·lars per posar fi a la guerra com l'abandonament d'armes per part de la guerrilla, garanties de seguretat o el compromís de lluitar contra el paramilitarisme i contra els que amenacin la implementació futura dels acords de pau.

Uns 250 informadors de mitjans de tot el món es troben al lloc de cerimònia per donar cobertura a l'acte.