Tunick, el rei de les fotografies de nus massius, congrega 6.000 colombians davant la catedral de Bogotà

La sessió de fotos va sortir com s'havia previst i es va fer servir un dron

6.000 colombians es despullen a Bogotà. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts

Les 6.132 persones que es van despullar a la cèntrica plaça Bolívar de Bogotà i van posar per al fotògraf nord-americà Spencer Tunick van haver de superar el pudor i el fred en la carrera contra el sol que l'artista inicia cada matinada que realitza les seves instantànies.

La carrera d'aquest diumenge va començar hores abans de la matinada, quan anaven arribant els convocats en una plaça habitualment deserta de nit i no exempta de perills però que va aparèixer envoltada de seguretat per a l'ocasió.

Els ques s'hi acostaven, alguns aprofitant les últimes -gairebé primeres- hores de la festa nocturna, no sabien ben bé a què atenir-se.

"Estic una mica ansiosa perquè veig que hi ha molt contacte amb els altres, però (que vingui) el que sigui. M'hi vaig inscriure i em van enviar un correu en què no em van dir 'això és el que faren", va reconèixer a Efe Luisa Fernanda Vázquez.

Com ella, molts dels matiners habitants de Bogotà que van decidir assistir a un moment històric per a la ciutat van examinar fotos anteriors de Tunick per intentar saber què els esperava.

MOTIUS MOLT DIFERENTS

Les raons que els van portar a prendre la decisió d'inscriure-s'hi variaven, des de "retrobar-se i reconèixer-se" després d'una cirurgia, com va explicar Vázquez, fins a un acte reivindicatiu per la pau a Colòmbia o combatre la "hipocresia" d'un país "molt conservador".

El lloc escollit afavoria aquesta última possibilitat, ja que Tunick, nascut a Nova York el 1967, va escollir una plaça envoltada pel Capitoli, la seu de l'Alcaldia de Bogotà, la Cort Suprema de Justícia i la catedral Primada, i a pocs metres de la Presidència.

És la seva forma de reivindicar la bellesa i la naturalitat del cos humà davant les principals institucions del poder a Colòmbia.

Per a alguns dels assistents, com Junior Mesa, la localització no és fonamental, ja que per a ell l'important era que "Colòmbia estigui a l'altura dels altres països"

"Tant me fa, com si fos davant d'una cascada", va comentar Mesa, que va confessar que sempre li ha agradat el treball de Tunick i que pertany a un club naturista a Bogotà.

CAFÈ I AIGUA DE PANELA

A poc a poc els assistents, molt per sobre dels 4.000 que havien sigut convocats però per sota dels gairebé 17.000 inscrits, es van anar ubicant als laterals de la plaça, en una gèlida matinada que van combatre amb cafè i aigua de panela, una beguda calenta típica del país.

Mentre es prolongava l'espera i els nervis es combatien amb aplaudiments, rialles i crits, Rubén Eyes, un altre dels participants, va confessar a Efe que a ell el motiva que les fotos de Tunick serveixin per "trencar estereotips i conceptes socials".

"Tinc nervis al ser la primera vegada que em despullo davant una multitud i en conjunt. Significa molt pel concepte del fotògraf", va destacar.

No semblava menys nerviós Tunick, que es movia de costat a costat de l'escalinata de la Cort Suprema de Justícia controlant-ho tot i donant disposicions a l'equip de treball.

Aquest equip, compost per persones de la seva confiança amb qui treballa des de fa anys i que es refereixen a ell amb un senzill "el cap", no descuidava cap detall a la plaça.

Al voltant de les quatre de la matinada, Tunick es va dirigir als congregats amb un lacònic "Hola Colòmbia", que va ser suficient perquè els crits s'apoderessin de la plaça de Bolívar.

Llavors va començar el moviment, els més de 6.000 assistents es van desposseir de la roba i es van dirigir a centre de la plaça, on el fotògraf havia disposat unes peces de fusta, a manera de planxes de surf, on havien de pujar alguns dels assistents.

Amb ordres breus va demanar als assistents silenci, que abaixessin els braços i miressin endavant i va fer diverses fotografies en aquesta posició mentre un dron sobrevolava la plaça.

Notícies relacionades

Posteriorment, les dones van ser les protagonistes amb una foto davant el Capitoli que va continuar amb altres al Teatro Colón i el Centro Cultural Gabriel García Márquez, on només uns quants privilegiats van tenir accés.

"Ha sigut una cosa nova i molt 'chévere', molt agradable, veure tots els cossos sense sentit del morbo formant part d'una cosa que realment transcendirà", va dir Wilmer Velez, un altre participant.