CRISI AL GEGANT SUD-AMERICÀ

Dimiteix el nou ministre anticorrupció del Brasil per l'escàndol de Petrobras

Fabiano Silveira, titular de Transparència, renuncia al difondre's un àudio en què criticava les investigacions a la petrolera estatal

mbenach34097949 bra100  brasilia  brasil   30 05 2014   fotograf a160531101513

mbenach34097949 bra100 brasilia brasil 30 05 2014 fotograf a160531101513 / Glaucio Detmar

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Transparència del Brasil, Fabiano Silveira, ha renunciat al càrrec després que es filtrés a la premsa una gravació en què se'l sent com formula crítiques contra les investigacions a la petrolera estatal Petrobras.

Fonts oficials han confirmat a Efe que Silveira ha entregat una carta al president interí, Michel Temer, en què presenta la seva renúncia "irrevocable" al càrrec, que era reclamada per sindicats de la seva cartera, funcionaris d'altres ministeris i fins i tot el capítol brasiler del grup Transparència Internacional (TU).

Temer va assumir el poder el 12 de maig passat en substitució de la presidenta Dilma Rousseff, suspesa del càrrec per respondre a l''impeachment' (judici polític) de cara a la seva probable destitució, i Silveira és el segon ministre que perd des d'aleshores.

La setmana passada, el fins llavors titular de la cartera de Planificació, Romero Jucá, home molt pròxim al president interí, també va presentar la dimissió després que es filtrés un àudio en què suggeria que s'havia de "delimitar" la investigació sobre els escàndols de corrupció a la petrolera estatal.

SOTA PRESSIÓ

La pressió sobre Silveira va sorgir després que aquest diumenge el canal Globo difongués un àudio en què discuteix el 'cas Petrobras' amb el president del Senat, Renan Calheiros, que ha sigut esquitxat per aquest afer, i amb Sergio Machado, expresident de l'estatal Transpetro i que col·labora amb la investigació judicial.

"Estan perduts amb aquesta qüestió", declara Silveira en al·lusió al Ministeri Públic, responsable per les investigacions, i també aconsella tant a Calheiros com a Machado sobre quines línies adoptar en les seves respectives defenses.

En una nota oficial difosa aquest diumenge, Silveira va confirmar el contingut d'aquesta gravació i va explicar que va ser feta a la residència de Calheiros, a qui va visitar sense saber que Machado hi seria present.

CONVERSA "INFORMAL"

Segons va explicar, es va tractar d'una conversa "informal" que "de cap manera" suggereix que hagi "fet gestions o interferit davant les institucions públiques a favor de tercers".

Segons un comunicat difós pel capítol brasiler de TU, el Govern interí "ha de garantir que qualsevol dels seus membres implicat en corrupció o que treballi contra les investigacions haurà de ser substituït".

Temer, que diumenge a la nit mateix va conversar amb Silveira, es va reunir amb el procurador general de la República, Rodrigo Janot, a qui, segons fonts oficials, va ratificar el suport del seu Govern a tota investigació sobre irregularitats en l'àmbit públic.

INVESTIGACIONS A POLÍTICS

Les investigacions a Petrobras esquitxen mig centenar de polítics de diverses formacions entre les quals hi ha el Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), que lidera Temer i és la columna fonamental del Govern interí.

Notícies relacionades

Els últims dies, Machado ha revelat converses que va tenir amb altres importants dirigents del PMDB, com l'expresident José Sarney, que també es queixa de les investigacions a Petrobras i arriba a afirmar que el Brasil està sota una "dictadura de la justícia".

Segons Rousseff, separada del càrrec mentre respon al judici que la pot portar a ser destituïda, la difusió de gravacions com aquesta en què Jucá demana "delimitar" la investigació "proven" que el procés en contra seu no suposa més que "un cop d'Estat" que té com a objectiu "protegir" els corruptes.