CRISI POLÍTICA AL BRASIL

Una gravació destapa els motius ocults de l'"impeachment" a Dilma Rousseff

El ministre de Planificació va reconèixer que utilitzaria el seu càrrec per bloquejar les investigacions sobre la corrupció a Petrobras

La suspensió del mandat del ministre no va aconseguir calmar els ànims contra Michel Temer, que surt greument perjudicat

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

La credibilitat del nou Govern al Brasil va durar 75 minuts. Exactament el temps que li va caldre a cada un dels 208 milions de brasilers escoltar la gravació filtrada per 'Folha de São Paulo' en què el ministre de Planificació, Romero Jucá, ho explica tot.

Sense saber que estava sent gravat, la mà dreta del president interí Michel Temer explicava a l'expresident de la petrolera Transpetro, Sérgio Machado, com utilitzaria el seu càrrec en el nou Govern per bloquejar les investigacions sobre l'escàndol a Petrobras.

“Hem de resoldre aquesta merda. Hem de canviar el Govern per estancar la sagnia”, resumia el que aleshores era senador del Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB) en la gravació que des del mes de març descansa en mans de la Fiscalia General de la República.

Investigat per la Policia Federal, el senador sabia que només la caiguda de la presidenta Dilma Rousseff podria aturar les investigacions contra seu: "Hi ha d'haver 'impeachment', no tenim cap més sortida".

CONSPIRACIÓ EXPOSADA

La conspiració estava exposada: les frases de Jucá explicaven, una per una, les maniobres del seu partit per arribar al poder i tapar discretament el pitjor escàndol de corrupció de la història del Brasil. La seva supervivència política estava en joc ja que la meitat del seu partit, gairebé tots els seus aliats al Congrés i ell mateix estaven sent investigats.

De fet, poques setmanes després de la conversa el Tribunal Suprem del país acabava amb el mandat del president de la Cambra dels Diputats, Eduardo Cunha, el seu company de files al PMDB i impulsor de l''impeachment' contra Rousseff.

“Vaig conversar amb alguns jutges del Suprem. Diuen que només hi haurà condicions si ella surt (Rousseff). Mentre ella hi sigui la premsa, que vol fer-la fora, no pararà mai ¿Ho entens? Vaig parlar amb els generals, comandants militars. Tot està tranquil, diuen que ens garantiran la tranquil·litat", va afegir Jucá, que aleshores es preparava per rebre la presidència nacional del PMDB de mans del vicepresident Temer, avui president interí de la República. Símptoma que tot va sortir segons el que s'havia acordat entre Jucá, Temer i Cunha, els "líders de la conspiració" segons Rousseff.

El 12 de maig, el president del Senat, Renan Calheiros, també del PMDB, confirmava la suspensió del mandat de Rousseff durant 180 dies després d'una votació amb més de dos terços dels senadors a favor de l''impeachment'. Una votació a la qual va seguir unes hores després la foto del nou equip ministerial del president interí Michel Temer.

Una foto en la qual no hi havia ni una sola dona o afrodescendent entre els 23 ministres elegits per Temer per "salvar" el país de la corrupció malgrat que set d'ells estaven sent formalment investigats en l'Operació Lava Jato.

COP AL BRASIL

"La premsa brasilera hauria de reconsiderar la seva posició i començar a parlar de cop al Brasil", va apuntar en un article de 'The Intercept' el guanyador del premi Pulitzer, Glenn Greenwald. Establert des de fa anys a Rio de Janeiro, el periodista, que el 2013 va denunciar l'espionatge de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units juntament amb Edward Snowden, no té dubtes. “El propòsit principal de l''impeachment' de Dilma no era acabar amb la corrupció o castigar els corruptes, sinó justament el contrari: protegir els verdaders corruptes donant-los poder amb la sortida de Dilma i, després, permetre que acabessin amb les investigacions de la Lava Jato”, va sentenciar.

En només 10 dies de Govern interí, la credibilitat de Temer sembla esgotada. Si dissabte passat sucumbia a les protestes en 18 ciutats i anunciava el retorn del Ministeri de Cultura, el primer sacrificat per les retallades, aquest dilluns la Borsa de São Paulo s'enfonsava davant els indicis de corrupció al seu govern.

Els crits de "colpista" i "corrupte" dels parlamentaris del Partit dels Treballadors (PT), el partit de Rousseff i l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, el van acomiadar del Congrés Nacional. Sense fer declaracions a la premsa i aïllat al palau de Planalto, Temer va emetre un comunicat que ratificava la suspensió del ministre fins que la justícia brasilera es pronunciï

Notícies relacionades

Tenint en compte que l'empresari Machado es va reunir amb els principals polítics del PMDB, entre ells el president del Senat, Renan Calheiros, el president interí es devia passar la nit resant perquè noves gravacions no apareguin en els pròxims dies.

En aquest punt, l''impeachment' sobre Rousseff per maquillar els malmesos comptes públics del país no té la legitimitat que, des del principi, ningú li va concedir en aquesta part del món.