després de l''IMPEACHMENT'

Rousseff crida els brasilers a mobilitzar-se contra el "cop d'Estat"

La presidenta del Brasil ha sigut apartada del càrrec durant els 180 dies que duri l''impeachment'

Rousseff crida els brasilers a mobilitzar-se contra el "cop d'Estat"

REUTERS / UESLEI MARCELINO

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Dilma Rousseff ja no és la presidenta del BrasilDilma RousseffBrasil, almenys no en exercici. En una eterna sessió de 21 hores de durada, el Senat brasiler ha decidit a primera hora d'aquest dijous la instal·lació del procés d''impeachment' contra la líder del Partit dels Treballadors (PT) i la seva suspensió temporal per espai de 180 dies. Per una arrasadora majoria, 55 vots a favor i 22 en contra per una única abstenció, la presidenta guerrillera haurà de cedir el seu despatx al palau de Planalto al seu vicepresident, Michel Temer.

Després de ser formalment apartada de la presidència, Rousseff ha cridat els brasilers a mobilitzar-se contra el "cop d'Estat". La presidenta ha qualificat de "cop" i  "farsa" tot el procés per treure-la del poder, però no es rendirà ni tirarà la tovallola perquè, ha assegurat, és innocent. La presidenta adverteix que el "cop" és un moment molt dur per a la jove democràcia del país.

Poc abans de produir-se la votació, l'advocat de l'Estat, José Eduardo Cardozo, va realitzar un afectat discurs davant els 78 senadors presents per a la votació. "Si aprovem la instal·lació de l''impeachment' el Brasil es convertirà en la república bananera més gran del món", va advertir el que era fins fa poc ministre de Justícia al Govern de Rousseff. A més, Cardozo no va dubtar a acusar els senadors de tacar els seus noms al recolzar un "cop" contra una presidenta "honesta" i "innocent".

AMPLI SUPORT

No obstant, igual que va passar durant el procés a la Cambra dels Diputats, les paraules de l'advocat de l'Estat van caure en sac foradat i els 78 senadors presents no van canviar les seves idees. El cop per a la líder del PT és enorme, a penes el seu partit i el seu aliat, el Partit Comunista del Brasil (PCdoB), van votar a favor seu aquest dijous. El marge és tan ampli que supera d'entrada els dos terços necessaris que el procés necessitarà en la seva votació definitiva una vegada es compleixin els 180 dies de suspensió i Rousseff hagi pogut defensar personalment la seva innocència.

Mentrestant, el vicepresident Michel Temer accedirà a la Presidència de la democràcia més gran de l'Amèrica Llatina sense haver rebut un sol vot. Curiosament, es tracta del tercer polític del Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB) que arriba a exercir el càrrec de president sense haver concorregut a unes eleccions generals. Un dubtós mèrit del considerat com el "partit frontissa" de la política del Brasil, un gran partit amb tocs caciquistes que ningú sap molt bé a quina ideologia respon.

Temer sempre ha sigut una persona grisa, del tipus de líders que prefereixen mantenir-se en un segon pla. Fill d'una acomodada família libanesa instal·lada a l'interior de São Paulo el 1920, Temer es va formar en Dret a la prestigiosa Universitat de São Paulo (USP) i es va arribar a doctorar en Dret Públic poc després i va publicar un autèntic 'best-seller' a les facultats de Dret de tot el país:'“Elements del Dret Constitucional'.

GIR NEOLIBERAL

Notícies relacionades

Aquest mateix dijous Temer podria anunciar el seu nou equip ministerial i les primeres grans reformes del seu Govern interí. Entre les reformes “bomba”, com les ha qualificat la premsa del Brasil, s'hi inclourà una important reducció del nombre de ministeris per reduir despeses de gestió i una profunda reforma tributària. Segons va explicar a EL PERIÓDICO el professor d'Economia de la Universitat de Campinas, Guilherme Mello, “el Govern Temer iniciarà un decidit gir neoliberal que inclourà importants privatitzacions a tots els sectors i una pèrdua important de drets laborals”.

Aquesta serà precisament el gran arma que el PT de Rousseff i l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva usaran a partir d'aquest dijous. El partit que va liderar la política del Brasil per 13 anys ininterromputs sembla estar 100% preparat per assumir ara el lideratge de l'oposició. Un discurs combatiu que podria iniciar-se en la pròximes hores amb l'esperada compareixença televisiva de la presidenta Rousseff en què valorarà el resultat de la votació al Senat. La incògnita sobre la seva possible renúncia segueix en l'aire però sembla que, de moment, aquesta no es complirà.