EMPRESONAT DES DEL 8 DE GENER

Suspensió temporal de l'extradició del Chapo Guzmán als EUA

El narcotraficant va ser capturat sis mesos després de fugar-se de la presó per un túnel d'1,5 quilòmetres

 

  / OMAR TORRES

2
Es llegeix en minuts

Un jutge mexicà ha concedit avui una suspensió provisional al narcotraficant Joaquín 'el Chapo' Guzmán en contra de la decisió de la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) d'extradir el 'capo' als Estats Units.

Segons surt publicat al Consell de la Judicatura Federal (CJF), aquest mateix divendres es va donar a conèixer que el Jutjat Tretzè de Districte d'Empara en Matèria Penal de la Ciutat de Mèxic va concedir aquesta suspensió provisional com una mesura cautelar i d'acord amb els plantejaments d'un judici d'empara.

Aquesta suspensió tindrà efecte "fins que es notifiqui a les autoritats responsables el que es resolgui en relació amb la suspensió definitiva", va indicar el jutge.

A més, va donar un termini "improrrogable" de 48 hores perquè la Cancelleria presenti un informe que justifiqui que aquesta decisió compleix el Tractat d'Extradició firmat entre els dos països.

Si no es rebés aquest document, el jutjat va assenyalar que se celebraria una audiència el dia 2 de juny, explicita el CJF en el seu número d'expedient 485/2016.

NOMBROSOS CÀRRECS

Aquesta resolució té a veure amb l'anunci avui de la defensa del líder del càrtel de Sinaloa que ja va presentar una empara contra la decisió del Govern d'Enrique Peña Nieto d'extradir el 'capo' als Estats Units, on s'enfronta a nombrosos càrrecs.

Els advocats Juan Pablo Badillo Soto i José Luis González Meza van dir en roda de premsa que dijous van presentar el recurs contra el dictamen emès per la Cancelleria mexicana a favor de l'extradició del seu client, que van qualificar d'"inconstitucional".

Després de la revisió del Jutjat Tretzè de Districte, que ja s'ha donat, seran els magistrats de la Suprema Cort de Justícia de la Nació els que decidiran el futur de Guzmán, va assenyalar González Meza.

"Passarà molt temps abans que s'emportin el Chapo" als EUA, va indicar el lletrat, que fins i tot va considerar la possibilitat que ni tan sols sigui entregat al veí del nord.

El Chapo s'enfronta a nombrosos càrrecs als Estats Units. Un tribunal de Califòrnia l'acusa de tràfic de cocaïna, i un altre de Texas li imputa aquest mateix delicte, a més de delinqüència organitzada, associació delictiva, blanqueig de diners, homicidi i possessió d'armes de foc.

FUGA A TRAVÉS D'UN TÚNEL

La Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) va anunciar divendres passat la seva decisió de concedir l'extradició del 'capo', uns dies després de rebre dues opinions jurídiques a favor de l'entrega als EUA perquè sigui processat en els dos tribunals esmentats.

Notícies relacionades

El criminal va ser tancat el 8 de gener a la presó de l'Altiplano, a l'estat de Mèxic, després de la seva captura al seu estat natal de Sinaloa, sis mesos després que es fugués d'aquest penal a través d'un túnel d'1,5 quilòmetres.

Al maig va ser traslladat sense avís previ a una presó de Ciudad Juárez, fronterera amb els Estats Units, i això va desencadenar rumors sobre una imminent extradició del narcotraficant que van ser desmentits per les autoritats. El Govern va atribuir el trasllat de Guzmán a obres per reforçar la seguretat a l'Altiplano i a una rotació de presos perillosos.