La suecocolombiana que va plantar cara als nazis a Suècia

Maria Teresa Tess Asplund assegura que va ser un impuls el que la va portar a alçar el puny després de més de 26 anys vinculada al món de l'activisme

El desafiament d’una dona sueca als nazis el Primer de maig. / DAVID LAGERLÖF / VÍDEO YouTube

2
Es llegeix en minuts

María Teresa Tess Asplund, nascuda a Colòmbia i adoptada per una família sueca quan tenia pocs mesos de vida, s'ha convertit en icona mundial amb un simple gest. Ella afirma que va ser un impuls el que la va portar a alçar el puny davant una manifestació neonazi en un poble del centre de Suècia, però els seus més de 26 anys d'activista per la llibertat i la lluita contra el racisme indiquen que aquest impuls li va sortir de ben endins. 

"Va ser un impuls; estava enfadada, molesta. Els he vist des que tenia 16 anys, i són nazis. L'únic que ells fan és escampar odi a gent com jo, ens volen fora de Suècia", es va justificar en una entrevista al diari colombià 'El Tiempo'. "Nelson Mandela ha sigut un model per a tots nosaltres, és el meu heroi. El gest del puny alçat, aquest que jo vaig fer, resumeix la seva lluita per la justícia, la llibertat i l'amor", va explicar la suecocolombiana. 

NO ERA LA PRIMERA VEGADA

Notícies relacionades

No era la primera vegada que Tess havia sortit al carrer a manifestar-se en contra dels ideals neonazis, però sí la primera que va decidir seguir els seus impulsos i plantar-los cara. "Jo acostumo a estar en protestes en contra seu, els conec, sé qui són", va afirmar l'activista després d'assegurar que no pot negar que tornaria a fer-ho i tampoc que té por. "Ara penso que són molt perillosos i que podrien fer mal a les meves filles i a la meva família. Però no puc dir que no perquè em conec a mi mateixa i perquè em fa molta ràbia veure aquesta mena de coses, i potser sí que ho tornaria a fer", va assegurar Tess. 

El seu gest ha fet la volta al món i s'ha convertit en portada de diaris i motiu de debats a tot Europa, cosa que, segons l'activista, l'"alegra perquè crec que el que he fet pot portar altres persones a entendre que han de lluitar en contra del racisme, sobretot a Suècia". Segons Tess, Europa ja no és la mateixa que era fa uns cinc o sis anys: "Europa ja no és la que era", va assegurar. "Només s'ha de veure el que passa a França amb el partit de (Marine) Le Pen (ultradreta, Front Nacional) i el que ha passat amb els refugiats que vénen de Síria buscant ajuda. "S'enfonsen nens al Mediterrani i Europa els posa murs als refugiats perquè no entrin", va afegir.

Temes:

Suècia