CIUTAT FRONTERERA DE CHIHUAHUA

Mèxic trasllada el 'Chapo' a Ciudad Juárez

El Govern addueix motius de seguretat, però el trasllat dispara els rumors sobre la seva pròxima extradició als Estats Units

mbenach33795299 recaptured drug lord joaquin  el chapo  guzman is 160507210456

mbenach33795299 recaptured drug lord joaquin el chapo guzman is 160507210456 / HENRY ROMERO

1
Es llegeix en minuts
Toni Cano

Enmig de rumors sobre una pròxima extradició als Estats Units, el Govern mexicà ha traslladat aquest dissabte el narcotraficant Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán del cèntric penal del Altiplano, on va ser reclòs de nou després de ser capturat al gener, a l'ala de màxima seguretat de la presó de la fronterera Ciudad Juárez.

El capo del càrtel de Sinaloa ha sigut traslladat de matinada, enmig d'un gran desplegament militar i policial, del penal del Altiplano a un aeroport de l'estat de Mèxic, veí a la capital, en un avió de la policia a l'aeroport de Ciudad Juárez i d'aquí en helicòpter al Centre Federal de Readaptació Social número 9, a 33 quilòmetres d'aquesta ciutat fronterera de l'estat de Chihuahua.

El Govern ha informat hores després que el trasllat forma part d'una “estratègia de seguretat” posada en marxa el setembre passat, per la qual “s'han canviat de presó més de 7.400 interns a tot el país”. El comunicat del ministeri de Governació assenyala, a més, que “el trasllat s'ha produït per diferents obres que es realitzen per reforçar la seguretat” al penal del Altiplano.

ENTREGA ALS EUA

Notícies relacionades

Abans d'aquesta informació oficial i mentre alguns funcionaris han adduït ja els “motius de seguretat”, altres han assenyalat que el trasllat del ‘Chapo’ té com a objectiu poder entregar-lo a la frontera a les autoritats dels Estats Units tan aviat com es concreti la seva extradició.

Malgrat que mentre va estar pròfug els seus advocats van tramitar empares contra les dues demandes d'extradició emeses pels EUA, el mateix Guzmán va demanar fa dos mesos als seus advocats que fessin tot el possible per accelerar la seva extradició, perquè no suportava la vigilància i les revisions contínues a què era sotmès a la mateixa presó de la qual va fugir l'estiu passat. “Les seves forces estan al límit, la seva resistència està vençuda”, va dir llavors el seu advocat José Rodríguez.