PER CINC ANYS MÉS

Els tibetans reelegeixen Lobsang Sangay com a líder del Govern a l'exili

L'actual primer ministre del Tibet ha obtingut el 57% dels vots registrats en 60 col·legis electorals de tot el món, la majoria a l'Índia, el Nepal i Bhutan

mbenach33683183 dharamshala  india  27 04 2016   el reelegido prim160427163738

mbenach33683183 dharamshala india 27 04 2016 el reelegido prim160427163738 / SANJAY BAID

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Electoral del Govern tibetà a l'exili ha anunciat aquest dimarts la reelecció com a primer ministre de Lobsang Sangay, a l'haver rebut el suport del 57,08% dels prop de 60.000 electors que van arribar a dipositar el seu vot.

"Lobsang Sangay, l'actual 'sikyong' (primer ministre), ha sigut reelegit per un altre període de cinc anys", ha afirmat en una roda de premsa el cap de la Comissió Electoral, Sonam Choephel Shosur, segons un comunicat de l'Administració Central Tibetana (CTA, en anglès) o Govern a l'exili amb seu a Dharamsala, al nord de l'Índia.

Als comicis celebrats el març passat Sangay va obtenir 33.876 vots (un 57,08%), mentre que el seu adversari, Penpa Tsering, que ocupa el càrrec de portaveu del Parlament tibetà a l'exili, va rebre el suport de 24.864 votants (un 41,84%), ha detallat Shosur.

El cap de la Comissió Electoral va explicar que encara que hi ha uns 150.000 tibetans a l'exili, només 90.377 es van registrar per votar i, d'aquests, 58.615 van participar en la segona ronda votant en 60 col·legis electorals de tot el món, la majoria a l'Índia -on hi ha el Govern a l'exili-, Nepal Bhutan.

Els votants també van elegir els 45 membres del legislatiu entre representants del Tibet, de la resta del món i de diferents escoles budistes i sectes tibetanes.

RENÚNCIA DEL DALAI-LAMA

Mentre que per al Parlament es tracta de la setzena elecció, en el cas del líder de l'Executiu és la quarta, la segona després que fa cinc anys el dalai-lama anunciés que cenyia el seu lideratge només a l'àmbit del budisme, al marge de la política, fet que va donar més rellevància a la figura del 'sikyong'.

Aquesta figura podria adquirir encara més transcendència després que el mateix dalai-lama, de 80 anys, hagi anunciat que pot ser l'últim a exercir aquest títol de líder del budisme tibetà i el Govern xinès hagi advertit que en qualsevol cas tindria l'última paraula sobre l'elecció d'un possible successor.

AUTONOMIA DINTRE DE LA XINA

Notícies relacionades

Els dos candidats al càrrec de 'sikyong' són partidaris del denominat "acostament a mig camí" o procés de diàleg amb el Govern xinès per a una autonomia del Tibet sense separar-se de la Xina.

La Xina assegura que el Tibet és des de fa segles part inseparable del seu territori, encara que els tibetans a l'exili argumenten que la regió va ser independent durant segles fins que va ser ocupada per les tropes comunistes i integrada a la República Popular el 1951.

Temes:

Xina