Una nova rèplica de 6,3 en l'escala de Richter sacseja l'Equador

L'últim balanç de la Fiscalia apunta ja almenys 525 morts i més de 4.000 ferits des de dissabte

Edificis mig destruïts pel terratrèmol que ha assolat l’Equador, a Los Pedernales.

Edificis mig destruïts pel terratrèmol que ha assolat l’Equador, a Los Pedernales. / AP / GUILLERMO GRANJA

1
Es llegeix en minuts

Un nou terratrèmol aquest dimecres de 6,3 de magnitud en l'escala Richter ha sacsejat l'Equador, segons ha informat l'Institut Geofísic, després que un sisme de 7,8 graus registrat dissabte deixés més de 500 morts al país.

Segons les dades ofertes per l'Institut Geofísic, la potent rèplica s'ha produït a prop de la costa de l'Equador a una profunditat de 4,77 quilòmetres. L'òrgan oficial ha informat en l'última hora d'una dotzena de rèpliques més, d'entre 3,6 la més recent i 5 la següent, i ha afegit que des de dissabte s'han registrat gairebé 500 nous moviments. 

MÉS DE 500 MORTS

De moment no hi ha informació sobre si aquest nou terratrèmol ha provocat danys addicionals o víctimes als ja registrats després del sisme inicial, que després de l'últim balanç oficial ja arriba als gairebé 525 morts i més de 4.000 ferits525 morts4.000 ferits, segons la Fiscalia de l'Equador. Del total de cossos trobats sense vida, 518 han sigut identificats i entregats als seus familiars.

Les localitats de Manta, Portoviejo i Pedernales han sigut les més afectades pel sisme, amb un total de 431 morts. Del total de víctimes mortals, 11 són estrangeres (tres ciutadans cubans, tres de colombians, dos de canadencs, un dominicà, un anglès i un irlandès). La Fiscalia ha publicat a la seva pàgina d'internet una llista amb les dades de les víctimes mortals del terratrèmol ja identificades.

Hores abans de l'últim balanç de morts de la Fiscalia, el ministre de Defensa equatorià, Ricardo Patiño ha agraït la col·laboració internacional i ha explicat que en les tasques de recerca hi participen 400 efectius procedents d'un total de vuit països.

GRANS PÈRDUES

Notícies relacionades

El president equatorià, Rafael Correa, ha estimat en uns 3.000 milions de dòlars les pèrdues ocasionades, encara que el ministre de Defensa ha assegurat que aquesta quantitat són els diners que faran falta només per reconstruir la regió de Manabí. El president equatorià va assegurar que els danys pugen a un 3% del producte intern brut i ha explicat que la reconstrucció de les zones afectades durarà anys.

Les autoritats han centrat part dels seus esforços a reobrir les carreteres que han quedat col·lapsades pel sisme i a restablir les comunicacions telefòniques o l'electricitat, assegurant que el subministrament elèctric ja està restablert a la "majoria" de les zones afectades. El ministre ha recordat a les botigues d'alimentació i als bancs que han de recuperar progressivament la seva activitat, amb l'objectiu d'avançar cap a una normalitat que, en vista de les dades, encara sembla llunyana.