Estat d'excepció durant 60 dies

Els morts pel terratrèmol de l'Equador pugen almenys a 350

Almenys 180 presos d'una presó es van fugar a l'enfonsar-se els murs pel sisme

Terratrèmol Equador / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

“Tot es pot reconstruir menys les vides perdudas i això és el que més ens dol”, va dir el president Rafael Correa. La mort segueix rondant per la zona costanera equatoriana un dia després del terratrèmol de 7,8 graus en l'escala de Richterterratrèmol de 7,8 graus. Segons el Govern, les víctimes mortals pugen a 350 i no es descarta que la xifra sigui més alta a mesura que avancin les tasques de rescat i retirada de la runa. El nombre de ferits arriba, per ara, als 2.527. Les autoritats calculen que un milió de persones han quedat afectades de diferent manera i intensitat pel sisme. Els danys materials són significatius. Uns 14.000 uniformats van ser enviats a les regions on impera la desolació.

Correa va tornar diumenge a la nit al país, procedent dels Estats Units, i es preparava per recórrer les zones del desastre. El moviment tel·lúric va afectar especialment les ciutats de Guayas, Esmeraldas i Manabí. Aquesta última és un punt turístic nacional i internacional d'importància. Té una reserva natural -el parc nacional de Machalilla-, platges de grans onades i zones de busseig. L'activitat dels seus pobles es nodreix dels visitants.

La població manabita de Pedernales, a 246 quilòmetres de Quito, va ser una de les que van sentir l'impacte més gran pel sisme. Es van desplomar vivendes, hotels i la majoria de construccions altes. La descripció del diari 'El Comercio' és colpidora: “La gent deambula, plora desesperada i de dolor, demana ajuda… Són els supervivents de Pedernales que busquen els seus familiars, sota les runa de pedra, ferro, fusta i zinc que hi ha a terra”.

D'acord amb la publicació “gairebé res queda dret”. L'hotel Royal, de cinc pisos, estava ple de turistes. No se sap res d'ells. L'alcalde de Pedernales, Gabriel Alcívar, va dir que s'ha ensorrat “un poble sencer”. Centenars de desapareguts són buscats a sota de les cases derruïdes. Després de 20 hores, un grup de socorristes va aconseguir rescatar amb vida una nena atrapada en el que quedava d'un edifici pròxim al municipi.

TERRIBLES TESTIMONIS

Com sol succeir en els desastres naturals, els testimonis dels supervivents són esgarrifosos. “Tot va començar com un bramul, va ser fatal”, va dir Ramón Solórzano, un comerciant de 46 anys de Manta. “El tercer pis ens va caure a sobre. Aquí hi ha la meva família, la meva germana, els meus fills. Tots a dins, vuit persones”, va cridar una altra veïna de la ciutat, a qui volgués escoltar-la.

Notícies relacionades

La governació de Manabí va informar, mentrestant, que uns 180 presos de la presó estatal El Rodeo es van fugar quan va caure una paret com si fos part d'un castell de cartes per efecte de l'estremiment de la terra. D'acord amb informes periodístics, la policia ha capturat 20 fugitius, mentre que altres reclusos van retornar al penal de manera voluntària.

Les rèpliques van continuar al llarg del diumenge. Se n'han comptabilitzat més de 210. La doctora Gabriela Ponce, de l'Institut Geofísic de la Politècnica Nacional, va alertar que aquesta xifra anirà en augment durant diversos dies. L'estat d'excepció durarà 60 dies.