França demanarà a l'OCDE que inclogui Panamà a la llista de paradisos fiscals

El ministre francès de Finances, Michel Sapin, ha demanat aquest dimecres una reunió dels països de l'OCDE

1
Es llegeix en minuts

El ministre francès de FinancesMichel Sapin, ha demanat aquest dimecres una reunió dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per incloure Panamà a la llista de paradisos fiscals, després d'anunciar aquest dimarts que el seu país adoptarà de manera unilateral aquesta mesura.

Després de les revelacions en la filtració dels 'papers de Panamà', Sapin ha expressat la seva intenció que l'OCDE, amb seu a París, "es reuneixi perquè es prengui la mateixa decisió pel conjunt de països concernits". En una entrevista amb l'emissora de ràdio Europe 1, el titular de Finances ha considerat que si els països més rics arriben a un consens en aquest sentit, "Panamà ja no espantarà a ningú".

LA RESPOSTA PANAMENYA

El país centreamericà va manifestar ahir que no està disposat a deixar-se "trepitjar" ni a carregar la responsabilitat de les accions il·legals dels ciutadans d'altres nacionsaccions il·legals i amenaça de respondre amb la mateixa moneda a aquells països que el tornin a considerar un paradís fiscal, com va fer ahir França. En una roda de premsa convocada d'urgència després de l'anunci de França, el Govern panameny va deixar clar que no li tremolarà el pols i que, si ho considera necessari, prendrà mesures de reciprocitat contra el país gal.

Notícies relacionades

Davant aquesta amenaça, Sapin ha declarat avui que "no l'intimida", i ha criticat amb virulència aquest país. "Panamà està massa acostumat a fer anades i tornades, a fer de bo i de dolent. Això ja no pot durar més", ha dit. El 2012, França va retirar Panamà de la seva llista de països no cooperants en matèria fiscal després de la firma d'un conveni sobre lluita contra l'evasió fiscal.

"Vam constatar que Panamà no havia progressat. A finals del 2015, ens va dir: 'Farem les millors reformes'. (...) Algunes setmanes més tard vaig veure que tot era un esquer", ha considerat el ministre francès. Al mateix temps, ha demanat que els països protegeixin els filtradors d'aquesta mena d'informació i s'ha posicionat a favor que aquests siguin remunerats, encara que "de manera molt limitada".